czwartek, 9 czerwca 2016

Młoda kapusta kiszona


Czy kisiliście kiedyś młodą kapustę? Jeśli nie to duży błąd, który musicie natychmiast naprawić. Bo taka kapusta jest pyszna i niezwykle zdrowa. I wystarczą zaledwie 3 dni by się cieszyć jej smakiem. Obiecuje że zaraz zrobicie kolejną jej porcje.

kapusta, mloda kapusta, kiszona kapusta, kiszenie, bernika, warzywa, surowka, kulinarny pamietnik

Młoda kapusta kiszona
  • 1-2 główki młodej kapusty
  • główka czosnku
  • kawałek korzeń chrzanu ok 6 -10 cm
  • łyżka kminku
  • pęczek koperku
  • łyżka soli kamiennej (lub więcej w zależności od smaku)


Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści. Wyciąć głąb i poszatkować. Można użyć do tego malaksera można pokroić nożem. Czosnek obrać, podzielić na ząbki, chrzan obrać, pokroić na paseczki. Warzywa (kapustę, chrzan i czosnek) włożyć do miski, zasypać solą, dodać kminek, wymieszać. Odstawić na 30 minut, aż kapusta puści sok, zmięknie, zmniejszy swoją objętość i łatwiej ją ubijać w naczyniu.
Przygotować naczynie do kiszenia - kamionkę albo słoiki.  Na dno włożyć wczesnej odcięty liść kapusty. Kapustę przełożyć do naczynia, przekładając gałązkami koperku, lekko ugniatając, dociskając, by z kapusty wycisnąć sok. Wierzch przykryć kolejnym liściem kapusty i docisnąć jak przy kiszeniu ogórków talerzykiem i jakimś dodatkowym obciążeniem. Odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Gotowe. Smacznego.

kapusta, mloda kapusta, kiszona kapusta, kiszenie, bernika, warzywa, surowka, kulinarny pamietnik
  
kapusta, mloda kapusta, kiszona kapusta, kiszenie, bernika, warzywa, surowka, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam ale często kupuje, czas zrobić samej.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, chętnie zrobię taką kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem wielokrotnie, przepis jest prawidłowy.
    Tylko jedna uwaga - te 3 dni oczekiwania na zakwaszenie to stanowczo za krótko!
    Kapusta smaczna będzie dopiero po tygodniu, a u mnie kisi się 2 tygodnie, zanim zaczynamy jeść. Warto poczekać.

    OdpowiedzUsuń