poniedziałek, 20 czerwca 2016

Krem z żurku ze śląskim szałotem

Jedliście już połączenie żurku ze śląskim szałotem? Jeśli nie to polecam zrobić. Fajna kombinacja dwóch dań w jednym. Żurek a właściwie krem mocno wędzony w połączeniu ze kwaskowatością sałatki to idealne małżeństwo. Dla nas bomba. Inspiracją był krem żytni podawany z szałotem w restauracji UMAMI w Pyskowicach. Zresztą polecam odwiedzić te restauracje, nie będziecie zawiedzeni.


szalot, salatka, slaski szalot, zur, zakwas, zupa, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik



Krem z żurku ze śląskim szałotem

zupa:
  • 2 kości wędzone (ok 1 kg)
  • kawałek boczku wędzonego ok 200 g
  • kawałek podgardla wędzonego ok 350 g
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • ok 750 g ziemniaków
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 4 szt ziele angielskiego
  • 1/2 l zakwasu domowego na żur
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 1 litra wody
szałot:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli
  • 100 g boczku wędzonego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ocet  do smaku
  • kminek



Boczek, podgardle i kości, obrane marchewki, seler i pietruszkę zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, posiekany w plasterki czosnek. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 60 minut.
Osobno w garnku w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach (czyli ziemniaki nieobrane) przez 20 minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy ze skórek i kroimy na kawałki.
Gdy wywar mamy gotowy wyjmujemy z niego warzywa, kości i mięso, a wlewamy zakwas na żur. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Odstawiamy z ognia. Następnie do wywaru wkładamy stopniowo ziemniaki i dokładnie miksujemy zupę. Ma powstać krem, ale nie za gesty, dlatego dodajemy ziemniaki stopniowo, by osiągnąć odpowiednią konsystencje zupy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Gotowy żurek wlewamy na talerz dokoła naszego szałotu.

Szałot: Ziemniaki gotujemy w łupinach. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy boczek na skwarki, pod koniec dodajemy cebule, by ta się tez podrumieniła. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą, dodajemy przesmażony boczek z cebulą, posiekaną natkę, doprawiamy do smaku octem, pieprzem i kminkiem. Mieszamy.
Na środku głębokiego talerza układamy kopczyk z sałatki. Ja użyłam do tego obręczy. Dookoła wlewamy krem z żurku. Smacznego.


szalot, salatka, slaski szalot, zur, zakwas, zupa, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik

szalot, salatka, slaski szalot, zur, zakwas, zupa, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik 

2 komentarze:

  1. świetne połączenie. podoba mi sie bo kocham kuchnię śląską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę sie , proszę wypróbować.

      Usuń