poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dietetyczne gołąbki z liści botwinki z indykiem i pieczarkami

Czas na dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnych liści kapusty to liści botwinki. Ja wiem, że to są bardzo małe liście i zawijanie tych gołąbków trwa i człowiek spędza jakiś czas czując się jak ten przysłowiowy "świstak co siedzi i zawija", ale myślę że warto raz na jakiś czas się poświecić. Bo gołąbki są pyszne i do tego zdrowsze niż ich pierwowzór


botwinka, golabki, obiad, polska kuchnia, indyk, dietetycznie, bez glutenu, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik


Dietetyczne gołąbki z liści botwinki z indykiem i pieczarkami
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • liście botwinki (2 pęczki)
  • jajko
  • cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szklanka bulionu
sos:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny



Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać czosnek, sol, pierz, musztardę, wymieszać. Pieczarki i cebule drobno posiekać. Na patelnie wlać łyżkę oleju. Podsmażyć pieczarki i cebulę. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać. Liście botwinki umyć, wybrać te największe i bez uszkodzeń. Liście osączyć np. na ręczniku papierowym. Na deskę położyć sobie liść botwinki, nałożyć niego niewielką porcje farszu i delikatnie zawinąć. Gołąbki ściśle ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość podlać bulionem, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 min.
Przygotować sos. Zmieszać jogurt z kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekanym koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Polać gołąbki.

botwinka, golabki, obiad, polska kuchnia, indyk, dietetycznie, bez glutenu, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik

botwinka, golabki, obiad, polska kuchnia, indyk, dietetycznie, bez glutenu, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, pewnie również tak smakują. Ciekawy przepis, ja muszę kiedyś spróbować gołąbków w liściach winogrona. Super przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią je zrobię i pobawię się w świstaka.

    OdpowiedzUsuń