piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto bananowe z truskawkami

Uwielbiamy wszelkie ciasta z bananami, czyli popularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki. Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser.


truskawki, ciasto, deser, bernika, orkiszowe, maliny, kulinarny pamietnik, banany, ciasto bananowe



Ciasto bananowe z truskawkami
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (może być zwykła) + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone)
dodatkowo:
  • kilka malin i truskawek na wierzch ciasta
  • 1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
  • cukier puder



Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól. Przesiać. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Do masy dodać rozgniecione banany, ekstrakt, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach  (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.
Truskawki pokroić na kawałki. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki.
Do ciasta dodać czekoladę, owoce i delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki (u mnie 22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch dokładnie wyrównać, posypać kilkoma pokrojonymi truskawkami, malinami i czekoladą.
Ciasto piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.  

truskawki, ciasto, deser, bernika, orkiszowe, maliny, kulinarny pamietnik, banany, ciasto bananowe

truskawki, ciasto, deser, bernika, orkiszowe, maliny, kulinarny pamietnik, banany, ciasto bananowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz