niedziela, 26 czerwca 2016

Bezglutenowe pancakes z truskawkami

Mali czy duzi wszyscy kochają amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Moja córka też, ale ze względu  na wskazania zdrowotne muszą one być bezglutenowe. Dlatego dzisiaj właśnie taka wersja, z sezonowymi owocami czyli truskawkami. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, idealne na każde weekendowe wakacyjne śniadanie dla dzieci. Polecam.
Źródło.  

pankaces, bez glutenu, bezglutenowe, bernika, dieta, tarczyca, sniadanie, kulinarny pamietnik


Bezglutenowe pancakes z truskawkami

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka maślanki naturalnej lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • owoce
  • cukier puder



Wbić jajko do miski i ubijać trzepaczką lub widelcem przez 2 minuty aż się spieni. Dodać sól, olej kokosowy, maślankę, miód i wanilię. Wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub miksera. Odstawić ciasto na 10 minut.  Rozgrzać patelnie najlepiej do naleśników. Chochlą wlewać niewielką ilość ciasta by powstały pankejki. Smażyć aż powstaną pęcherzyki, wtedy odwrócić na drugą stronę, chwilę podsmażyć, aż się zarumienią i zdjąć.

Posypać cukrem pudrem i podać z ulubionymi owocami np sezonowymi truskawkami.


pankaces, bez glutenu, bezglutenowe, bernika, dieta, tarczyca, sniadanie, kulinarny pamietnik

pankaces, bez glutenu, bezglutenowe, bernika, dieta, tarczyca, sniadanie, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz