Tortille z aromatycznym ryżem, sosem aioli i wolno pieczonym indykiem

Do czego można użyć takiego rwanego indyka wolno pieczonego, którego wam pokazałam we wcześniejszym wpisie? Ano np do pysznych tortilli, które mogą być jako kolacja albo drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Tortille nadziałam ryżem, mięsem, warzywami i sosem aioli. Wszystko razem to pyszne, syte połączenie. Spróbujcie.


tortilla, sos aioli, ryz, indyk, rwany indyk, bernika, kulinarny pamietnik

Tortille z aromatycznym ryżem, sosem aioli i wolno pieczonym indykiem
  • 3 tortille pszenne
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 100 g mięsa rwanego długo pieczonego z udźca indyka
  • skórka z połowy limonki
  • łyżka oleju sezamowego
  • 1 szalotka
  • czerwona papryka
  • 3 szparagi zielone
  • awokado
  • serek kanapkowy do smarowania
  • 75 g sera cheddar tartego
  • kiełki brokuła    
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
 sos: 
  • 4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny


Szalotkę drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Ryz ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ciepły odsączyć, dodać do szalotki, wymieszać.  Dodać startą skórkę z limonki  i wlać łyżkę oleju sezamowego.

  • Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do majonezu, wymieszać,  doprawić sokiem z cytryny. Wymieszać. 
Awokado i paprykę pokroić na plastry. Szparagi podpiec w grillu lub na patelni.
Tortille podgrzać na patelni lub w grillu. Każdą posmarować serkiem, na to rozłożyć warstwę ryżu, sera, mięso z indyka, sos, awokado i paprykę, porcję kiełków. Wszystko ciasno zwinąć. Włożyć  na chwile do grilla i podgrzać. Smacznego.

tortilla, sos aioli, ryz, indyk, rwany indyk, bernika, kulinarny pamietnik


2 komentarze:

  1. Uwielbiamy tortille i zawsze zbieramy pomysły na ich wykonanie - Twój dołącza do zbioru :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger