piątek, 13 maja 2016

Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie i ryżu

Nie wiem jak wy, ale ja nie przepadam do końca za piersią z indyka. Niestety jest ona dla mnie po upieczeniu za sucha. Dlatego szukałam sposobu by to zmienić, by pierś była soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się ta sztuka? Pewnie że tak. Mięso było delikatne, wilgotne i w końcu mogłam je z przyjemnością zjeść. Polecam te metodę.


piers z indyka, indyk, wok, wedzenie, obiad, bez glutenu, dietetycznie, bernika, kulinarny pamietnik

Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie
  • pierś z indyka ok 1 kg
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka pieprz
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • łyżeczka estragonu
  • szczypta mielonej kolendry
  • łyżka suszonej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
do wędzenia:
  • 3 torebki herbaty (2 czarne oraz 1 zielona cytrusowa)
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ryżu białego Uncle Bens
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziela jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • skórka z cytryny




Pierś umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalną tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę  z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Ja używam specjalnego metalowego koszyczka. 
Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa. Pierś wędzimy około 45 minut. 



Następnie należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut. Niech mięso się wędzi jeszcze przez chwilę, a soki równomiernie w nim rozłożą. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry.
Pierś można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z dzikim ryżem i pieczoną cebulą z octem balsamicznym.




piers z indyka, indyk, wok, wedzenie, obiad, bez glutenu, dietetycznie, bernika, kulinarny pamietnik

piers z indyka, indyk, wok, wedzenie, obiad, bez glutenu, dietetycznie, bernika, kulinarny pamietnik


3 komentarze:

  1. interesujący przepis. nigdy z taka metoda się nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować. mięso jest naprawdę smaczne i kruche.

      Usuń
  2. interesujący przepis. chętnie wykorzystam może najpierw z jakimś mniejszym mięsem.

    OdpowiedzUsuń