poniedziałek, 16 maja 2016

Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami

W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych. Obie z córką stwierdziłyśmy, że to danie trzeba kiedyś koniecznie powtórzyć. Polecam.


osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy


Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami
  • ośmiornica mrożona ok 700 g
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • olej rzepakowy
  • 100 g dzikiego ryżu Uncle Bens
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule dymki
  • 2 szklanki jarmużu
  • 6 szparagów zielonych
  • papryczka chilli
  • kilka listków bazylii tajskiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowo-grzybowego


Jeśli kupimy oczyszczoną ośmiornice to ten etap mamy za sobą, jeśli nie to należy ją oczyścić: zdjąć osłonę i wyrzucić. Wyciąć oczy i czarny otwór czyli dziób.
Mrożona ośmiornica jest w Polsce jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduje się miejsce po oczach. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym elementem. Opłukać. Mrożenie ośmiornicy nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa, a wręcz przeciwnie dzięki niemu mięso "kruszeje".

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

Zagotować wodę z solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Ośmiornicę przed właściwym przygotowaniem dania należy zanurzyć kilka razy w gotującej się wodzie, by odnóża zwinęły się w macki. Tuszkę należy zanurzać kilkakrotnie, za każdym razem coraz głębiej na 3-5 sekund.

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

I tak 4 razy, by na koniec zanurzyć ośmiornicę całkowicie we wrzątku i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut do 1 godziny. Zależy to od wagi ośmiornicy. Można przyjąć, że na 1 kg gotujemy 1/2 godziny. Ugotowaną wyjąć na durszlak by odcedziła się z wody. Pokroić na kawałki. 

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

W międzyczasie, gdy gotuje się ośmiornica ugotować ryż w osolonej wodzie przez przez 15 minut, a następnie przełożyć go na durszlak, żeby dobrze się osuszył. 
Dymkę, chilli i imbir pokroić drobno. Szparagi pociąć na kawałki. Jarmuż umyć. Bazylię posiekać.
Rozgrzać wok, wlać trochę oleju, a następnie dodać kawałki ośmiornicy, smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Wyjąć z woka, przełożyć do miseczki, odstawić na bok.
Do woka wlać trochę oleju. Włożyć imbir, cebulę dymkę, jarmuż, bazylię i szparagi. Smażyć mieszając przez 3 minuty. Przełożyć do miseczki, odstawić na bok. 
Ponownie wlać trochę oleju, dodać do woka ugotowany ryż, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć przez 3 minuty, aż lekko się zrumieni. Następnie dodać usmażone warzywa i ośmiornicę. Wymieszać. Doprawić całość olejem sezamowym i przyprawą 5 smaków. Smażyć na dużym ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Gotowe danie przełożyć na talerze, posypać świeżo posiekaną dymką.

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

osmiornica, ryz, smazony ryz, stir fry, obiad, chinszczyzna, bernika, kulinarny pamietnik, octopusy

2 komentarze: