czwartek, 19 maja 2016

Sernik krakowski bezglutenowy

Przy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u Marzeny. Wydawał się być idealny. A jaki wyszedł naprawdę? Przepyszny, kremowy, nieustępujący normalnym sernikom na mące pszennej, a nawet bym powiedziała, że jeszcze lepszy. Dawno nie jadłyśmy tak dobrego sernika. Zniknął tak szybko jak się pojawił. Więc skoro zbliża się kolejny długi weekend, myślę ze ponownie go upiekę i wam tez radze.


sernik, bez glutenu, sernik krakowski, tarczyca, dieta, hashimoto, ciasto, pieczemy, bernika, kulinarny pamietnik


Sernik krakowski bezglutenowy

ciasto:
  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 140 g masła bez laktozy
  • 1 jajko
  • odrobina zimnej wody
masa:
  • 1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego domowego lub z wiaderka
  • 8 jajek
  • 100 g masła bez laktozy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka rodzynek
lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • woda wrzątek


Do miski wsypać przesiane mąki. Dodać pokrojone w kawałki masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 h. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie 30 x 25 cm.
Ciasto wyjąć, podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić dno i boki formy do pieczenia. Ponakłuwać dno widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. 1/3 ciasta wstawić ponownie do lodówki.  
Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Do masy stopniowo dodawać żółtka i ser cały czas ucierając mikserem. 
W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Pianę dodać do masy serowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by piana nam nie opadła. Gdy masa serowa jest wymieszana wylać całość na podpieczony spód. Wyjąć odłożone ciasto z lodówki, które należy wyciąć paski i rozłożyć na wierzchu masy serowej w postaci kratki. Sernika wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Po 30 minutach można zmniejszyć temp. do 170 stop. C. Gotowy upieczony wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Nie należy się przejmować ewentualnymi pęknięciami, czy tym ze sernik nam lekko upadnie. Nie będzie to miało wpływu ani na smak ani na wygląda po tym jak pokryjemy go lukrem.
Cukier puder utrzeć z łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Pędzelkiem polukrować wierzch zimnego sernika. Wstawić na noc w lodówce.

Jak pisze autorka, gdy chcemy zrobić zwykły (glutenowy) sernik z mąki pszennej należy "użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej".

sernik, bez glutenu, sernik krakowski, tarczyca, dieta, hashimoto, ciasto, pieczemy, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, bez glutenu, sernik krakowski, tarczyca, dieta, hashimoto, ciasto, pieczemy, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, bez glutenu, sernik krakowski, tarczyca, dieta, hashimoto, ciasto, pieczemy, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Wyszedł Ci idealny:-) I cieszę się, że się przydałam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. korzystałam z idealnego przepisu, mistrzowskiego :)

      Usuń
  2. wow :) bezglutenowy, dla mnie idealny.

    OdpowiedzUsuń