Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's

Pora rozgrzać grilla.... tym bardziej ze zbliża się kolejny długi weekend, więc pewnie kto może, kto ma kawałek miejsca by rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki.  Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. 

karczek, karkowka, grill, jack daniels, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's
  • 6 plastrów karczku (ok 750 g)
  • 50 ml Jack Daniel's® Tennessee Whiskey
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • sól wg smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka powideł śliwkowych
  • łyżka keczupu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
dodatkowo: 
  • pieczarki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • chlust Jacka Danielsa


Plastry karkówki delikatnie rozbić, w misce wymieszać marynatę: sól, pieprz, czosnek, olej, sos sojowy, powidła, keczup, whisky, paprykę. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie go w niej obtoczyć. Odstawić na min 2h godzin w chłodne miejsce.
Rozgrzać grilla, może być elektryczny (jak u mnie). Włożyć mięso na rozgrzany ruszt i grillować kilka minut z obu stron w zależności od tego jakiego używamy grilla i jakie mięso lubimy. Smacznego.  
Podałam z pieczarkami, które pokroiłam na plasterki, włożyłam na rozgrzane masło, dodałam soli, pieprzu i chlusnęłam odrobinę Jacka Danielsa. Podsmażyłam.

karczek, karkowka, grill, jack daniels, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. przy najbliższym grillu wykorzystam te marynatę. dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger