czwartek, 12 maja 2016

Crumble bezglutenowe z jaglanką, rabarbarem i truskawkami

Letnie, pyszne i zdrowe śniadanie rodem z Wysp Brytyjskich. Raz na jakiś czas warto odrzucić nudne płatki śniadaniowe i podać pyszne, ciepłe, zapiekane owoce pod kruszonką. Jeśli dodamy, że to będzie śniadanie bezglutenowe to tym bardziej warto.
owoce, rabarbar, truskawki, bez glutenu, tarczyca, crumble, kruszonka, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie



Crumble bezglutenowe z jaglanką, rabarbarem i truskawkami
  • 2 łodygi rabarbaru
  • szklanka pokrojonych truskawek
  • łyżka brązowego cukru
  • po 2 łyżki jaglanki na naczynie
  • płatki migdałowe
  • kruszonka
jaglanka:
  • 50 g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka bez laktozy
kruszonka:
  • 1/3 szklanka mąki jaglanej  
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka brązowego cukru
  • garść płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • cukier trzcinowy



Umyty rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzać cukier, dodać 2 łyżki wody. Wrzucić rabarbar i truskawki. Podgrzewać całość mieszając, aż owoce się lekko rozpadną.  Owoce włożyć do kokilek.
W międzyczasie zalać kaszę jaglaną mlekiem i gotować na małym ogniu 10 minut. Na wiechu owoców ułożyć porcje jaglanki, posypać płatkami migdałowymi.
W misce mieszamy mąkę jaglaną, płatki owsiane, cukier i sól. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy masę, aby powstały grudki. Jeśli masa jest zbyt sypka i sucha, dodajemy więcej oleju.
Wyłożyć na wierzch kokilek, przykrywając tym owoce i jaglankę. Posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 20 minut.

owoce, rabarbar, truskawki, bez glutenu, tarczyca, crumble, kruszonka, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

4 komentarze:

  1. Wreszcie ktoś gotuje dla bezglutenowców;) super na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się jak mogę, proszę korzystać.

      Usuń