Kanapka z wolno pieczonym rwanym indykiem

Uwielbiamy pulled pork. Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, nowalijki, grillowany ananas i amerykański majonezowy sos... Pycha.
Samo przygotowanie tego mięsa pojawi się wkrótce w osobnym poście.


kanapka, indyk, pulled pork, pulled turkey, wolno pieczony, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

Kanapka z wolno pieczonym rwanym indykiem
  • 2 szt udźce z indyka ok 2 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta ostrej papryki lub chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
dodatki: 
  • 4 bułki
  • 8 szt szparagów zielonych
  • 2 plastry ananasa świeżego
  • garść rukoli
  • 2 pomidory
  • awokado
sos majonezowy amerykański:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 szt małe ogórki konserwowe
  • kilka kropel tabasco
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • kilka kropel cytryny
  • 1 szalotka
  • 1/3 łyżeczki chrzanu



W naczyniu w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć go w niej. Odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 120 st. Wstawić (bez przykrycia) naczynie z mięsem. Piec przez 3 godziny. W trakcie polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 min, by skóra się lekko przyrumieniła.
Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna.

Przygotować sos: ogórki i szalotkę bardzo drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składniki sosu (majonezem, tabasco, cytryną, chrzanem, pieprzem). Doprawić wg siebie.

Przygotować składniki kanapki: zgrillować szparagi i plastry ananasa. Pomidora i awokado pokroić na plasterki. Bułki przekroić na pół, podgrzać na grillu. Posmarować od wewnętrznej strony sosem. Na dolnej części ułożyć rukolę, plasterki pomidora, porwanego indyka, sos, awokado, kawałek ananasa, 2 szparagi. Przykryć górą bułki.

kanapka, indyk, pulled pork, pulled turkey, wolno pieczony, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

kanapka, indyk, pulled pork, pulled turkey, wolno pieczony, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

6 komentarzy:

  1. kurczę, ale bym zjadła taką kanapkę! tylko, że nie mam tak wspaniałego mięsiwa pod ręką, ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso można mieć w każdej chwili i kanapkę również.

      Usuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na taką kanapkę...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, a rwane mięso jest równie pyszne jak rwana wieprzowina.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger