środa, 2 marca 2016

Placki z kaszy gryczanej z pastą z buraków i makreli

Nietypowa kolacja, czyli placuszki z kaszy gryczanej z pastą z makreli i domowych buraczków marynowanych. Lekko, szybko i pysznie. Ja chętnie zjem, a wy? Idzie wiosna więc takie dania są na topie. Może to być też pyszna przekąska czy posiłek do pracy.



Placki z kaszy gryczanej z pastą z buraków i makreli
  • placki z kaszy gryczanej:
  • 100 g kaszy gryczanej (woreczek)
  • 200 g sera białego twarogowego chudego
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • odrobina tabasco
  • 3 łyżeczki marynowanych domowych buraków
  • bułka tarta do panierki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
pasta:
  • cebula dymka
  • makrela wędzona 
  • 2 łyżki marynowanych domowych buraków 
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki 

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, tabasco, chrzan, paprykę i buraki. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.
W między czasie z makreli usunąć ości, rozdrobnić. Cebule drobno posiekać. Dodać do ryby cebule, śmietanę oraz buraczki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę podać z placuszkami.



4 komentarze: