czwartek, 10 marca 2016

Foccacia z pomidorkami i oliwkami

Wiem, że już niedługo święta i szukacie już zapewne świątecznych przepisów, ale zanim i tutaj się takie pojawią to na szybko dzielę się z wami foccacia, którą zrobiłam wg przepisu włoskiego kucharza Edoardo Mallozzi, który tym przepisem podzielił się na tych warsztatach włoskich w Katowicach. Taka foccacia jest idealna na spotkanie ze znajomymi, szybka, łatwa i pyszna.  



Foccacia z pomidorkami i oliwkami
  • 1/2 kg  mąki pszennej typ 550
  • 7-10 g drożdży
  • 300 ml zimnego mleka
  • 50 g oliwy extra virgin
  • 150 g ugotowanych przeciśniętych ziemniaków
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g soli
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • rozmaryn
  • gruboziarnista sól


Wymieszać mąkę z drożdżami, żeby dostała "powietrza". Następnie dodać mleko, oliwę i wyrobić ciasto. Dodać ziemniaki, sol i cukier i szybko wyrobić. Nie za długo żeby nie oddawać swojego ciepła ciastu. Można dodać jeszcze trochę oliwy lub mleka jeśli cisto będzie tego potrzebowało. Uformować kule, owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Blachę wysmarowywać masłem (nie oliwą, bo oliwa powoduje że ciasto od spodu się gotuje a nie piecze). Na spód blachy wysypać trochę gruboziarnistej soli. Wyłożyć ciasto. Z wierzchu posmarować oliwą, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, rozmaryn. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić focaccię do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Gotową pokroić nożem na kwadraty, można posypać solą. 


2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda! mam już plan na dziś ;)
    Zapraszam do mnie www.bythewaynd.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń