niedziela, 7 lutego 2016

Wuzetka

Uwielbiam polskie ciasta. Wuzetka od dawna za mną chodziła, ale zrobiłam ją dopiero jakiś czas temu, bo wydawała mi się za trudna. A tymczasem wcale tak nie jest. Trzeba tylko się postarać i można zjeść pyszny kawałek ciacha. Po przepis sięgnęłam do Doroty. Polecam.


Wuzetka

ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła roztopionego i wystudzonego
do nasączenia:
  • pół szklanki nalewki wiśniowej
  • 1/4 szklanki wody
masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
polewa czekoladowa:
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
wiśnie z nalewki wiśniowej do dekoracji


Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać przestudzone masło i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę delikatnie wlać do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto wzdłuż na 2 równe części.
Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.
Krem: Żelatyny zalać niewielką zimnej wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Najlepiej włożyć ją do mikrofali, ustawić najsłabszą lub średnią moc, podgrzewać około 10 - 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Albo żelatynę rozpuścić na kuchence. W tym celu przełożyć napęczniałą żelatynę do małego garnuszka, lekko podgrzewać lub ustawić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszać do chwili aż się rozpuści. Uwaga: nie można jej zagotować, żelatyna rozpuszcza się już w 50º C, a potem traci swoje właściwości żelujące.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Wymieszać.
Składniki na poncz wymieszać.
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając trochę do dekoracji wierzchu, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Polewa: W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć, dodać obie czekolady, posiekane. Odstawić na 2 minuty, następnie wymieszać do roztopienia się czekolady.
Wyjąć ciasto z lodówki, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić. Przechowywać w lodówce.


6 komentarzy: