sobota, 27 lutego 2016

Szybkie ciastka francuskie z bananem i nutellą

Co zrobić gdy u progu stoją niespodziewani goście? Czym słodkim ich poczęstować nie wysilając się zbytnio? Najłatwiej jest przygotować coś z ciasta francuskiego, jeśli takie mamy akurat w lodówce i dodatków, które przy dzieciach również często mamy w naszej kuchni np nutelli, powideł czy masła orzechowego. Do tego wystarczy dodać banana i w 20 minut mamy pyszny słodki poczęstunek.



Szybkie ciastka francuskie z bananem i nutellą
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki masła orzechowego najlepiej z orzechami
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • banan



Ciasto francuskie rozwinąć na papierze w które jest zawinięte. Posmarować nutellą, masłem orzechowym, a na końcu powidłami. Nie musi być idealnie, nie muszą się warstwy dokładnie pokrywać. 
Banana pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć wzdłuż długiego boku ciasta przy brzegu. Całość zwinąć w roladę pomagając sobie papierem, na którym ciasto leży. Roladę pokroić na kawałki szerokości ok 3 cm. I teraz można każdy kawałek włożyć do foremki na muffiny (każdy otwór posmarować masłem) albo ułożyć kawałki obok siebie w nasmarowanej masłem małej torownicy. Piec przez ok 15 minut w 220 st.

2 komentarze:

  1. Ciasto jest, nutella jest, banan jest, i nawet powidło jest! Już wiem, co stworzę dzisiaj w swoim kuchennym zaciszu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takei połączenie jest warte grzechu. polecam.

      Usuń