poniedziałek, 15 lutego 2016

Muffinki jajeczne ze szpinakiem

Śniadanie na diecie są najtrudniejsze. Łatwo jest zjeść kanapkę czy płatki z owocami, ale co jeśli tych rzeczy nie możemy, a omlety się nam znudziły? Można zrobić jajeczne muffinki pyszne, zdrowe i małokaloryczne. Bez glutenu, bez laktozy, za to z polotem. Polecam. 


Muffinki jajeczne ze szpinakiem 
  • 200 g mrożonego liściastego szpinaku lub świeżych liści
  • 1/3 szklanki startego sera np. cheddar albo gouda (np o obniżonej zawartości tłuszczu i bez laktozy)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę papryki 
  • 1 mała cebula
  • 3 krople sosu tabasco
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wieczorem szpinak wyciągnąć na miseczkę i zostawić na noc żeby się odmroził. Można odmrozić go rano wstawiając na 3 minuty do mikrofali. Wtedy też szpinak musi przestygnąć zanim wbijemy do niego jajka bo mogą się ściąć. Jeśli używamy świeżych liści to trzeba je zmiksować na papkę. Do zostawionego na noc szpinaku wbić do niego jajka, dodać starty ser, wymieszać razem. Cebule, paprykę drobno pokroić. Wszystko wmieszać do jajek i szpinaku, dodać do smaku tabasco, ciut soli i pieprzu.
Formę do muffinek delikatnie wysmarować olejem rzepakowym. Wlać porcje ciasta do 3/4 wysokości. Zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 st.

4 komentarze:

  1. zielono mi, lubię szpinak więc chętnie wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i na pewno smakuje. Kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam. to pyszne szybkie danie.

      Usuń