sobota, 13 lutego 2016

Kurczak Kung Pao

Ostatnio w jednym ze sklepów była akcja chińskich produktów, chętnie skorzystałam i uzupełniłam swoje zapasy. Przy okazji wzięłam książeczkę z przepisami. Zainteresował mnie w niej kurczak kung pao, który natychmiast zrobiłam delikatnie go modyfikując pod swój smak. Szybki, pyszny, azjatycki obiad. Polecam.


Kurczak Kung Pao
  • 500 g piersi z kurczaka (2 piersi)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • garść orzechów nerkowca
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 -1 łyżeczka pasty chilli sambal oelek
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • sól morska
  • pieprz  świeżo mielony
  • cebula dymka

Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Cebule pokroić w dużą kostkę. Imbir obrać i zetrzeć. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso. Usmażone mięso wyjąć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odłożyć na bok.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Podsmażyć na nim imbir, cebulę, czosnek, następnie dodać kurczaka, orzechy i paprykę. Smażyć cały czas mieszając. Wlać 1 szklankę przegotowanej wody, doprawić do smaku sosem ostrygowym, sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, pastą chilli i cukrem. Przed podaniem posypać posiekaną cebulą dymką. Podać z ryżem.

2 komentarze: