piątek, 12 lutego 2016

Indycze kebaby

Kolejna propozycja w naszym menu bezglutenowym, zdrowym, dietetycznym. Ostatnio często gości u nas mielone mięso z indyka i to z niego na prośbę córki postanowiłam zrobić nasze kebabki jak je nazywamy, czyli takie podłużne mielone z lekko egzotyczną nutą. Zawsze podaje je z sosem czosnkowym, dzięki czemu nabierają dodatkowego smaku. Polecam.



Indycze kebaby
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (albo pasty węgierskiej paprykowej)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ząbki czosnku przeciśnięte
  • koperek lub natka lub szczypiorek
  • pieprz



Cebule i natkę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sól, pieprz, paprykę ostrą, zielem, oregano, kumin wymieszać dokładnie i uformować podłużne kotlety w kształcie cygar. 
Rozgrzać patelnię lub patelnie grillową, lekko posmarować ją olejem i usmażyć kebabki na brązowo obracając z każdej strony.
Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z sałatką i sosem.
Z tej porcji wychodzi mi ok 8-9 sztuk.

2 komentarze: