czwartek, 7 stycznia 2016

Kokosowa zupa pomidorowa z soczewicą i ananasem

Macie takie zupy które powstają pod wpływem chwili, czy tego co akurat znajduje się w lodówce? Bo ja tak i to często. Ta zupa właśnie tak powstała. Otwarta puszka ananasa aż się prosiła, żeby coś z nią zrobić. Do tego napoczęta soczewica i samotna puszka mleczka kokosowego. To musiało zostać wykorzystane. I tak powstała pyszna, egzotyczna zupa. I na pewno do powtórzenia.



Kokosowa zupa pomidorowa z soczewicą i ananasem
  • puszka pomidorów krojonych (pelati)
  • cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/2  łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • szczypta kuminu 
  • papryka chilli suszona w młynku wg uznania
  • szklanka zielonej soczewicy 
  • opcjonalnie ok 1-2 szklanek wody



Cebule drobno pokroić. Na dnie garnka rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 4-5 minut, mieszając. Dodać pomidory dusić chwilę, wlać całe mleczko kokosowe.  Gotować razem ok 5 minut. Następnie całość zmiksować na gładko. Ponownie postawić na piecyk, dodać soczewicę, sok z ananasa, doprawić solą, pieprzem, kuminem, curry i na wolnym ogniu podgotować ok. 15 minut, by soczewica zmiękła, ale się nie rozgotowała. Jeśli zupa jest za gęsta w trakcie gotowania dolać wody. Na koniec dodać ananasa pokrojonego na kawałki. Doprawić do smaku ponownie curry, chilli, kuminem. Zupa ma być słodko-pikantna. 


2 komentarze:

  1. te zupę muszę zrobić. jest tam wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń