czwartek, 28 stycznia 2016

Indyk z ryżem i ananasem

Kolejny pyszny obiad w stylu azjatyckim bezglutenowy, ale nie tylko dla osób z tą dietą, bo każdy może sobie go zrobić i nie musi robić tego dania tak rygorystycznie. Zainspirował mnie znowu Facet i kuchnia, aczkolwiek podobne dania zdarza mi się robić, jednak bardziej rozbudowane. Tutaj minimalizm składników daje pyszny efekt. Polecam.

Indyk z ryżem i ananasem
  • 300 g piersi z indyka (dla nie hashimoto może być kurczak)
  • 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 2 krążki ananasa (świeżego przy hashimoto dla pozostałych może być z puszki)
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki soku z ananasa (hashimoto np jednodniowy sok gotowy firmy Marvit dla pozostałych sok z puszki ananasa)
  • kawałek papryczki chilli
  • łyżka przyprawy curry
  • łyżka oleju sezamowego
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego



Pierś z indyka pokroić na niewielkie kawałki. papryczkę chilli drobno posiekać. Ananasa pokroić na kawałki.
Ryż ugotować w lekko osolonej  wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kawałki indyka, dodać papryczkę chili, curry i ananasa. Podlać sokiem z ananasa, chwilę razem podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Całość skropić sokiem z limonki i olejem sezamowym, ponownie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Świetny obiad :) Dodaje do zakładek, bo jestem na diecie bezglutenowej także na pewno się przyda :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. o i takie przepisy to ja lubię. chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń