Bezglutenowy bigos

Tworzenie obiadów bezglutenowych, dietetycznych okazało się nie takie trudne jak myślałam. W dodatku są bardzo smaczne, a i przy przygotowaniu okazuje się wcale nie trzeba tak kombinować, bo wystarczy to co się ma akurat w lodówce. Tak właśnie powstał ten szybki bigos. Ja na bezglutenie być nie muszę a i tak mi to danie smakowało i myślę ze będę do niego wracać. Tak więc polecam każdemu niezależnie od diety, a przy hashimoto koniecznie. W tej chorobie kapusta jest warzywem, które ma być niezbyt często spożywana dlatego dla równowagi dodałam strączków które w tej diecie są bardzo polecane. A że w wędlinach może być gluten i jest kazeina, które córka ma zakazane użyłam chudego mięsa indyka. 



Bezglutenowy bigos
  • 500 g kapusty kiszonej (domowej)
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • słoiczek domowego przecieru pomidorowego albo 3 pomidory
  • ½ puszki cieciorki na parze (bez cukru i innych dziwnych dodatków)
  • szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz świeżo mielony
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • łyżka oleju rzepakowego


Kapustę bez płukania lekko odsączyć. Jeśli ma długie kawałki to poszatkować. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i podsmażyć. Do tego dołożyć kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, trochę pieprzu, kminek i dusić razem przez 15 minut.  
W między czasie ugotować w lekko osolonej wodzie soczewicę. Po 20 minutach odsączyć ja na durszlaku. Pomidory pokroić w kostkę i dołożyć do kapusty, całość wymieszać. Dusić razem mieszając co jakiś czas 10 minut. Na koniec dodać mięso mielone, soczewice, cieciorkę , wszystko razem wymieszać. Dusić mieszając,  aż mięso nie będzie surowe. Całość doprawić do smaku pieprzem. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.  



4 komentarze:

  1. A bigos może być w ogóle z glutenem ? Wydaje mi się, że każdy bigos jest bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie może być. wszystko zależy od tego jakie składniki damy. Po pierwsze jeśli użyjemy kupnej kapusty kiszonej to zdarza się że na niektórych z nich jest napisane że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Poza tym do bigosu dodaje się wędlinę i niekoniecznie domową. A często dodaje się mąkę w procesie produkcji kiełbas. Dzięki temu mieszanina mięsa i przypraw jest w stanie przyjąć większą ilość wody, a masa mięsa potrzebna do wyprodukowania kilograma gotowego produktu jest mniejsza. Czyli dodając taką wędlinę dodajemy gluten do dania. Ludzie często tez dodają gotowe mieszanki przypraw np do bigosu a na nich tez bywają ostrzeżenia o zawartości glutenu. Mi tez się wydawało że gluten to tylko pieczywo i makarony, tymczasem gluten jest w wielu produktach o których bym nawet nie pomyślała. Córka jest na etapie gdzie nie wolno jej spożywać glutenu i to nie tylko przy produktach mącznych makaronowych ale żadnych w których ten gluten może być. Nie wolno używać gotowych wędlin, bo gluten i kazeina. Stad starałam się zrobić "bigos", który wolny byłby od jakichkolwiek dodatków, które mogłyby wprowadzić do dania gluten.

      Usuń
  2. zielonej ciecierzycy, czy chodziło ci o soczewicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że chodzi o soczewice. Juz poprawiam. Dziękuje.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger