czwartek, 31 grudnia 2015

Moje mohito i życzenia

Dzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Cieszę się, że jest grono odbiorców, które stale tutaj zagląda, korzysta, testuje, komentuje i stale rośnie. Dziękuje, że to co robię trafia do Was, że ta wierna garstka czytelników codziennie sprawia mi radość i pozwala robić to co robię, dzielić się z Wami moją kuchnią.  
Nowy rok to też będą zmiany, o których się w wkrótce dowiecie. Pojawi się nowy dział, dla wielu z was na pewno ważny i przydatny, bo wielu pewnie boryka się z tymi samymi problemami zdrowotnymi jak moja córka od niedawna i to dla niej nasza kuchnia musi się zmienić, a z nią blog. 
Ale zanim to nastąpi chciałam Wam złożyć życzenia

 wspaniałej, niezapomnianej, szampańskiej zabawy
abyście Nowy Rok 2016 
przywitali w szampańskim nastroju, 
ufając, że będzie wspaniały 
i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile!
Szczęśliwego Nowego Roku!

Bernika - mój kulinarny pamiętnik


środa, 30 grudnia 2015

Śledzie po cygańsku

Sylwester już jutro. Pewnie wielu z was spędza go na domówkach z rodzina czy znajomymi, szykując różne przekąski. Dlatego dla Was pomysł na jedną z takich potraw, którą jeszcze zdarzycie zrobić. Są to śledzie po cygańsku. Pyszne, słodko-kwaśne z pikantnym posmakiem. Ogólnie idealnie się nadają na różne okazje w tym karnawałowe spotkania i prywatki. Polecam. 

wtorek, 29 grudnia 2015

Rolada z mięsa mielonego z kolorowym nadzieniem

Pomysł na sylwestrowe menu nie musi być nudne. Zwykłe mięso mielone podane w ciekawej formie może być świetnym elementem sylwestrowej zimnej płyty albo noworocznego obiadu. Dlatego dzisiaj proponuje wykorzystać mięso mielone obojętnie jakie macie, dodać kilka kolorowych składników i zamienić je w pyszną kolorową mięsną roladę, która idealnie pasuje zarówno jako cieple dania jak i element zimnego bufetu. A to co dacie do środka zależy tylko do waszej inwencji i zawartości lodówki. Do mojej trafił jarmuż, chorizo i marynowane, domowe buraczki.

czwartek, 24 grudnia 2015

Życzenia świąteczne

Kochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia 
życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych
 a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt

BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik

środa, 23 grudnia 2015

Ekspresowy piernik

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin.


wtorek, 22 grudnia 2015

Konkurs wygraj Ryby sa super z autografem Karola Okrasy

Kochani moja książka Ryby są super z Lidl Polska ma to szczęście, że dostałam do niej osobisty autograf Karola Okrasy. A czy wy chcielibyście mieć swoją książkę również z jego autografem?

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Domek szopka z piernika

Ten domek, a właściwie szopkę zrobiłam w zeszłym roku razem z córką na konkurs bożonarodzeniowych szopek. Poświęciłyśmy 2 dni, ale trud się opłacał bo zajęłyśmy 3 miejsce. Ale nie to jest ważne, ważne żeby raz przynajmniej z dzieckiem zrobić na święta piernikową szopkę, bo wspólny czas przy wypiekaniu, lukrowaniu i składaniu jej (no może oprócz używania niecenzuralnych słów, gdy się nie chciały elementy ze sobą łączyć) jest bezcenny. A i zachwyt dziecka czy rodziny to chwila, dla której warto było ten czas poświecić. Do przygotowania domku pomogła mi instrukcja z bloga Bronisławy


niedziela, 20 grudnia 2015

Smażony szczupak

W zeszłym roku na wigilie ze stawów hodowlanych w Bielanach k/Oświęcimia zakupiłam trzy ryby: jesiotra, suma i szczupaka. Było to dla mnie wyzwanie, bo nigdy wczesnej nie jadłam tych ryb ani ich nie przyrządzałam. Kierując się radami znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione dosłownie na 5 minut przed podaniem na wigilijny stół. Mam nadzieję, że mimo to zachęcę was do sięgnięcia po tę cudowną, polską rybę. 

sobota, 19 grudnia 2015

Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie

Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam.




piątek, 18 grudnia 2015

Florentynki słodki prezent

Szukacie pomysłu na jadalny, prosty i smaczny prezent gwiazdkowy? Taki prezent, który może z wami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy innych krewnych? Myślę, że świetnie do tego nadają się ciasta florentynki. Znalazłam je u Doroty. Słodkie, pełne bakalii, chrupiące. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Frajda przy pieczeniu dla dzieciaków, a i one same chętnie spałaszują takie ciastka z mnóstwem bakalii od Bakalland . 


czwartek, 17 grudnia 2015

Kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim

Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam.


środa, 16 grudnia 2015

Kulki rybne w zalewie octowej

Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji.


poniedziałek, 14 grudnia 2015

Warsztaty Frosta z Tomkiem Jakubiakiem

21 listopada na zaproszenie firmy Frosta miałam okazje uczestniczyć w kolejnych fajnych warsztatach, które odbyły się Studiu Kulinarnym SmArt Studio w Warszawie pod okiem szefa Tomasza Jakubiaka.



niedziela, 13 grudnia 2015

Keks świąteczny marchewkowy

Czas by w naszych domach zapachniało świętami. A zapach świąt to zapach pieczonych ciast, bakalii, skórki pomarańczowej, przypraw korzennych, grzanego wina. Dlatego zapraszam na pierwsze świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii od Bakalland. Marchewkowy keks to będzie początek pysznych świąt. To może być fantastyczny prezent gwiazdkowy dla bliskiej osoby. 


sobota, 12 grudnia 2015

Organizer na otwarte przyprawy

Pozostając w temacie przedświątecznym, ale niekulinarnym tylko o poszukiwaniu prezentów dla swoich bliskich chciałam wam dzisiaj przedstawić pewien gadżet kuchenny. Jest to produkt, który wymyśliła moja koleżanka i który stopniowo wprowadza na rynek. A opisuję go nie dlatego, żeby zrobić jej przysługę, ale dlatego, że mimo pierwszego sceptycznego wrażenia uznałam, że wart jest byście to wy sami czytelnicy, użytkownicy kuchni, przypraw sami sobie go ocenili i wyrobili na jego temat zdanie.


piątek, 11 grudnia 2015

Pikantny krem z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka

Wiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka. Amatorem tej zupy był ostatnio 9-miesięczny szkrab, który jadł aż mu się uszy trzęsły. 


czwartek, 10 grudnia 2015

Pasta z makreli i burakow

Sposób na nudną pastę z makreli? Wystarczy dodać do niej trochę marynowanych domowych (lub kupnych) buraczków, a nie dość ze mieni kolor na pięknie różowy to jeszcze badzie smakować inaczej niż zazwyczaj.

środa, 9 grudnia 2015

Sernik rosa

Kolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest łatwy w przygotowaniu, delikatny i puszysty. Zapraszam. Źródło.


wtorek, 8 grudnia 2015

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i sokiem jabłkowym

To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny.  Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym

Dorsz to jedna z naszych ulubionych ryb. Najczęściej na talerzu ląduje smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam przygotować go zdrowiej, w pysznym, lekko pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym. I chyba wyszło pysznie, bo córka stwierdziła że dawno tak dobrej ryby nie jadła. Zapraszam

sobota, 5 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z pieczarkami i śliwkami

Dzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. 


czwartek, 3 grudnia 2015

Krajanka śledziowa z czosnkiem

Święta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. 

środa, 2 grudnia 2015

Rosół na kaczce z klopsikami

Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta.