poniedziałek, 30 listopada 2015

Chipsy z batatów

Szybka przekąska, czyli chipsy z batatów to moje nowe uzależnienie. Poza chipsami z jarmużu które pokochałam te wchodzą idealnie. Następnym razem upiekę je w piekarniku by zmniejszyć kaloryczność i nie smażyć ich w głębokim tłuszczu, ale i tak są pyszne. Polecam.

sobota, 28 listopada 2015

Klopsiki z sosem koperkowym z multicookera

Od czasu do czasu widzę ze coraz więcej osób korzysta z multicookera. To fajne urządzenie, łatwe w obsłudze, pozwalające gotować bez zbędnych garów i co najważniejsze zdrowo. ja tez z neigo korzystam, aczkolwiek chyba zbyt rzadko. Dlatego dzisiaj przepis na prosty, zdrowy obiad w tym nowoczesnym urządzeniu. Dla wszystkich którzy go maja i którzy się zastanawiają nad jego zakupem, bo przecież Gwiazdka tuz tuz.. powiem wam w tajemnicy ze warto...

multicooker, bernika, kulinarny pamietnik, klopsiki, indyk, obiad


piątek, 27 listopada 2015

Curry z kurczaka pieczonego z fasolka

Jeśli zostały wam z obiadu kawałki pieczonego kurczaka to można je łatwo spożytkować, niż ponownie je odgrzewać i dojadać. Wystarczy mięso oderwać od kości, porwać na mniejsze kawałki i dodać do pysznego rozgrzewającego curry. Wszystko z zasadą, że nic w kuchni się nie może zmarnować. Do tego kilka składników, które zazwyczaj mamy w lodówce i można przenieść się do egzotycznych Indii. Polecam.




wtorek, 24 listopada 2015

Sernik ze skorupką jak creme brulee

Rzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi. Wyszedł pyszny kremowy sernik z chrupiącą skorupką. Zjedliśmy z przyjemnością. 


sobota, 21 listopada 2015

Warsztaty z Sebastianem Olma i Drosed

Dwa tygodnie temu miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów, zorganizowanych przez firmę Drosed, producenta Kurczaka kukurydzianego. Warsztaty odbyły się w Akademii CookUp w Warszawie, a prowadził je Sebastian Olma, zwycięzca II edycji Top Chef. 


piątek, 20 listopada 2015

Flaczki cielęce

Dzisiaj danie przygotowywane przez moja mamę, bo wstyd się przyznać ale flaków jeszcze nigdy sama nie robiłam... smakują mi takie jakie przygotowuje moja mama i nie wchodzę jej w paradę :) Dzisiaj proponuje delikatne, pyszne flaczki cielęce, które o wiele bardziej mi smakują niż wołowe. I jak się okazuje wcale nie są trudne do przygotowania. Dobra, tradycyjna, polska kuchnia nigdy nie przemija. Polecam.  


wtorek, 17 listopada 2015

Roladki z udek kurczaka kukurydzianego z peczotto

Pomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć piersi. Do tego nadzienie z sałatki z kapusty i pęczotto z grzybami. Wszystko razem palce lizać.


poniedziałek, 16 listopada 2015

Warsztaty z Edoardo Mallozzi

Niedawno miałam okazję brać udział w warsztatach kuchni włoskiej organizowanych dla uczniów w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Warsztaty prowadził szef kuchni Edoardo Mallozzi. 

niedziela, 15 listopada 2015

Sałatka z białej kapusty i buraków na zimę

Wiem że teoretycznie jest to spóźniony przepis, bo czas przetworów się skończył, ale tak naprawdę jeszcze nie jest za późno. Ja właśnie wczoraj dorabiałam kolejne słoiczki tej sałatki, bo większość z niej została już zjedzona i na zimę niewiele zostało. Więc jeśli chcecie to spokojnie kupcie kapustę, buraki i zróbcie pyszną sałatkę, idealną do zimowych obiadów. Przepis sprzedała mi znajoma, po spróbowaniu tej sałatki u niej natychmiast postanowiłam ją zrobić. 


sobota, 14 listopada 2015

Paryż - nowy 11 września

Miał być dzisiaj rano post o warsztatach w szkole gastronomicznej ale w obliczu tego co się stało chyba się nie godzi, dlatego dzisiaj zamilknę... nigdy nie byłam w Paryżu ale mam nadzieje że mimo tego jeszcze kiedyś podniesie się z ciosu i będzie można go odwiedzić bez strachu o swoje życie.. że będzie kiedyś tak jak dawniej...


piątek, 13 listopada 2015

Zakręcona pizza w rogalikach

Tak pizza to nie lada gratka. Nie wygląda na pizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor k są trochę zdrowsze, ale można zrobić je spokojnie ze zwykłej pszennej. Myślę, że każde dziecko chętnie spałaszuje taki kawałek pizzy. Zainspirował mnie ten przepis

czwartek, 12 listopada 2015

Roladki z piersi kurczaka wedzone na herbacie z puree brokulowo-kalarepowym


Co powiecie na nietypowe roladki z kurczaka, tym razem kukurydzianego, wędzone w woku, na pysznym zielonym puree? Kurczak kukurydziany ma słodkie mięso, więc by go delikatnie zmienić postanowiłam nafaszerować domowa tapenadą, uwędzić dawną chińską metodą na herbacie, a następnie zanurzyć w kremowe puree z brokuła i kalarepy. Myślę, że takie połączenie wam się spodoba.


sobota, 7 listopada 2015

Jak zostałam gościem w kuchni Karola i Doroty

Jak już pewnie wiecie albo i nie przydarzyła mi sie cudowna przygoda... miesiąc temu miałam okazje zostać zaproszona do kuchni Lidla do programu Doroty Wellman i Karola Okrasy i ich odcinka z okazji 11 listopada czyli święta gęsiny. Można zajrzeć tutaj

piątek, 6 listopada 2015

Odwrócone ciasto z ananasem

Jeśli zostanie wam otwarta puszka ananasa i nie wiecie co z nią zrobić to polecam upiec szybkie ciasto ananasowe wg Nigelli, tzw odwrócone, gdyż to co na początku w formie znajduje się na dole po upieczeniu będzie na górze. Ciasto jest pyszne, szybkie i zawsze wychodzi, a do tego naprawdę bardzo proste. Polecam.
Źródło

środa, 4 listopada 2015

Krem z dyni i pomidorów z chorizo

Sezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot.  Polecam.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Wyniki konkursu z makaronem Lubella

Po kilku dniach ciszy na blogu wracam i zaczynam od najważniejszego, czyli ogłoszenia wyników konkursu z makaronem Lubella - ekspertem makaronów w kuchni.