Owocowe galaretki ćwiartki

Owocowe galaretki ćwiartki

Prosty jak budowa cepa przepis i tez z przeszłości, bo zdjęcia sprzed 8 lat. Mam nadzieję, że to wam nie przeszkadza i chętnie sięgniecie po niego robiąc dziecięcą imprezę. Owocowe galaretki w skórkach pomarańczy zawsze się sprawdzą. 

Azjatycka wątróbka z kurczaka

Azjatycka wątróbka z kurczaka

Dzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania dania wykorzystałam wątróbkę firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny i przede wszystkim smaczny.  Zapraszam na obiad.


Owocowa woda

Owocowa woda

Woda na upały jak wiemy jest najlepsza. Ale żeby woda nie była nudna warto podkręcić jej smak robiąc owocową wodę, czyli z dodatkiem kawałków świeżych owoców, listków mięty i lodu. Taka woda doda smaku i orzeźwienia. 


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. 

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi

Kurczak z pomidorkami koktajlowymi

Kurczak każdy wie jak wygląda i jak smakuje, ale co zrobić żeby smakował inaczej niż zwykle? Wystarczy dobrze go zamarynować i upiec np z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. Zapraszam na moją propozycje. 



Tarta czekoladowa z leśnymi owocami

Tarta czekoladowa z leśnymi owocami

Postanowiłam powracać do przeszłości. Bo zanim powstał blog wiele moich przepisów publikowałam na różnych kulinarnych portalach. Wiem, że większość zdjęć z tego okresu nie nadaje się zbytnio do publikacji obecnie na blogu, ale część z nich mimo wszystko postanowiłam wykorzystać, nie jest z nimi chyba tak źle. A dlaczego? Bo uważam że są warte zaprezentowania, a nigdy ich albo nie wykonałam ponownie albo wykonałam, ale nie zrobiłam innego zdjęcia. A szkoda. Dlatego nie zdziwcie się inną jakością tych zdjęć. Liczą się pyszne przepisy. Dzisiaj tarta z sierpniowego wydania "Sól i pieprz" z 2010r. 


Wyniki konkursu - Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato!

Wyniki konkursu - Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato!

A teraz najważniejsze, czyli wyniki konkursu z Pyszne.pl - Daj ponieść się fantazji i stwórz idealną pizzę na lato! 

Dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie, zgłoszeń było dużo,wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, dlatego wzięłam do pomocy resztę mojej rodziny, dwoje łasuchów i nasze trzyosobowe gremium wybrało 3 zgłoszenia, których sami chcielibyśmy skosztować.



Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego

Krem z zielonego groszku i mleczka kokosowego

Zielono mi :) Dzisiaj proponuje letni krem z zielonego groszku, lekko pikantny, z orientalną nutą. Pomysł podsunęła mi siostra i był to strzał w dziesiątkę. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny. Polecam.


Szybka chinszczyzna z kurczakiem w panko

Szybka chinszczyzna z kurczakiem w panko

Szybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. 

Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

Bób, bób i jeszcze raz bób... albo się go kocha albo nienawidzi.. ale czasem ta miłość przychodzi późno, jest bardziej doceniona, dojrzalsza jak u mnie.. i korzystam z niej ile się da.... dlatego dzisiaj czas na kolejną sałatkę z bobem. Ziemniaki, boczek, koperek i mamy pyszny dodatek do obiadu albo letnią kolację. Polecam. 

Mohito z jagodami

Mohito z jagodami

Mohito to mój ulubiony drink, zresztą jeden z najpopularniejszych barowych drinków. A upalne lato sprzyja orzeźwiającym, kolorowym napojom takim jak ten. Cudownie jest móc się wieczorem schłodzić wypijając pyszne mohito. Ale dzisiaj przedstawiam wam inną jego wersję, którą znalazłam buszując po necie. Jest to mianowicie z jagodami i powiem wam ze to fajna odmiana. Polecam poeksperymentować. 

Granola domowa

Granola domowa

Domowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. 


Torcik charlotte z kremem owocowym

Torcik charlotte z kremem owocowym

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. 


Klopsiki w sosie warzywnym

Klopsiki w sosie warzywnym

Na szybki obiad, gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające z talerza. Cóż chcieć więcej.


Leczo warzywne z cukinii z chorizo

Leczo warzywne z cukinii z chorizo

Szybka potrawka warzywna z dodatkiem naszej ulubionej wędliny czyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając wytapia się na paprykowy tłuszczyk, który świetnie sprawdzi się do smażenia warzyw i nada daniu lekko pikantny smak. Polecam.

Warsztaty Piknik z Lubellą i Piotrem Ceranowiczem

Warsztaty Piknik z Lubellą i Piotrem Ceranowiczem

Czas tak pędzi, że zapomniałam opisać Wam pewne fajne wydarzenie, w którym miałam przyjemność w maju uczestniczyć. 23 maja odbyły się warsztaty kulinarne "Piknik z Lubellą” pod okiem szefa kuchni znanego z programu Top Chef - Piotra Ceranowicza. 


Sałatka z bobu z marynowaną fetą

Sałatka z bobu z marynowaną fetą

Sałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. 
A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj


Wyniki konkursu Almette

Wyniki konkursu Almette

A teraz najważniejsze, czyli wyniki konkursu Taste the Summer by Almette Fruit. Jednak po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie, zgłoszeń nie było dużo, ale ci co się zgłosili zrobili to bo naprawdę lubią mojego bloga, albo chcieli przeżyć fajną przygodę.  
Poniżej prezentuję wybrane cztery przepisy, wszystkie słodkie, bo tylko takie napłynęły i ich autorów zapraszam na wspólne gotowanie ws tarciu z innymi blogerami w Warszawie 11 lipca.

Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla

Australijska zupa z cukinii wg H2O wystarczy kropla

Te zupę pierwszy raz ugotowałam kilka lat temu, gdy w tv pojawił się serial "H2O wystarczy kropla", którego fanką była wtedy moja 8-letnia córka ( i którą jest do dziś). Wydano wtedy też gazetkę pod tą samą nazwą o życiu bohaterek - serialowych syrenek. Były w niej m.in przepisy kulinarne podobno rodem z Australii. Pamiętam jak dziś, że z pierwszą gazetką przyszło moje małe, dwunożne stworzenie i pokazało przepis na zupę, prosząc żeby ją zrobić. Moje zdziwienie było olbrzymie, bo córa była z tych co to cukinii prawie nie jadała (poza grillowaną), dlatego sceptycznie, ale zrobiłam ją i nie żałuję, bo zupa weszła na stałe do naszego menu. Już nigdy nie psioczyłam na to, że czyta durne gazetki. Czasami warto posłuchać dzieci. 


Rogale francuskie z pulled pork

Rogale francuskie z pulled pork

Lato w pełni, żar się leje z nieba. Cześć z nas ucieka na łono natury, wędrówki rowerowe, nad wodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam.  

 Tatar z łososia z kaparami

Tatar z łososia z kaparami

To banalny w swej prostocie przepis  na  przygotowanie tatara z łososia. Dodatki jakie wybierzecie zależą od waszego gustu i smaku, ja wybrałam klasycznie, czyli kapary, korniszony i koperek. Zawsze wychodzi pysznie. Polecam.


Kolorowe naleśniki z owocowym serkiem

Kolorowe naleśniki z owocowym serkiem

Czy naleśniki muszą by nudne? Nie, bo mogą być kolorowe i radosne. I wcale nie powiedziane jest, że wytrawne ciasto źle smakuje ze słodkim nadzieniem, że szpinakowy czy pomidorowy naleśnik nie współgra z owocowym serkiem. Możecie się przekonać robiąc kolorowe naleśniki z serkiem owocowym Almette. Zapraszam na konkurs z Almette 


Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Znudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK. Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo i świeżość produktu. Wszystko to sprawia, że produkt jest najwyższej jakości, bezpieczny i przede wszystkim smaczny.  Zapraszam na obiad.


Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger