czwartek, 30 kwietnia 2015

Pljeskavica z domowymi chlebkami pita

Pljeskavica to popularna na całych Bałkanach nazwa dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. 


środa, 29 kwietnia 2015

Chlebki pita

Chlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. 
Źródło


wtorek, 28 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta, smaczna, tania surówka do  obiadu  czy  grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w nieskończoność. 


poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Bananowe ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Ile razy macie ochotę na coś słodkiego, jakieś ciasto ale nie chce wam się piec, bo to przecież długo trwa? Od dzisiaj to się zmieni, bo takie ciasto możecie mieć w ciągu 5 minut. Tak, bo wystarczy mikrofalówka i domowe ciasto bananowe gotowe w pracy, w domu, na wakacjach. Zapraszam. Źródło


sobota, 25 kwietnia 2015

Zupa kokosowo-pomidorowa z ciecierzycą

Pyszna kremowa zupa, z ciecierzycy, pomidorów i mleczka kokosowego. Idealne połączenie, szczególnie dla tych co strączkowych warzyw nie lubią, ale takie zmiksowane zjedzą. Przepis z magazynu KUKBUK.

piątek, 24 kwietnia 2015

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore to dość znana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny.

środa, 22 kwietnia 2015

Curry z kurczakiem, jarmużem i ananasem

Sezon na jarmuż trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby.


wtorek, 21 kwietnia 2015

Babeczki sówki

Córka szukała przepisu na babeczki, które mogłaby zrobić na urodziny jako prezent. Wybór padł na sówki od Doroty. Babeczki, mimo że wyglądają skomplikowanie to wcale takie nie są, bo są proste zarówno ciasto jak sama dekoracja. Przepis na ciasto wykorzystała z tych babeczek z piankami, ale możecie wykorzystać swój ulubiony. A skoro dwie 16-latki potrafią zrobić takie babeczki to i wy także. Zapraszam do zabawy.  


poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Klopsiki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Dzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti. I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część klopsików wymieszałam z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami. Dwie wersje, obie pyszne. Obiad pierwsza klasa. 


niedziela, 19 kwietnia 2015

Piszinger

Popularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. 


sobota, 18 kwietnia 2015

Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu

Jarmuż ostatnio w naszej kuchni króluje. Tym razem wykorzystałam chipsy z jarmużu i jarmuż do przygotowania zupy. Z dodatkiem soku z cytryny i sera rokpol wyszła pyszna kremowa zupa. Kwaskowata zupa, słony rokpol i orzechowe chipsy dały idealne połączenie. 



piątek, 17 kwietnia 2015

Chipsy z jarmużu z patelni

Zdrowa, warzywna przekąska z liści jarmużu to chipsy. Upieczone liście jarmużu smakują wybornie, trochę jak popcorn, trochę jak prażone migdały. Idealnie nadają  się jako dodatek do zup czy przekąsek. Polecam. 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Polędwiczka wieprzowa po chińsku

Gdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej.  


środa, 15 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane z pulled pork

Co robi maż gdy się nudzi na urlopie? Gotuje... a co? To co powstanie z resztek w lodówce. A w lodówce była jeszcze wieprzowina pulled pork, której napiekłam tyle ze dla pułku wojska by starczyło i którą jedliśmy już od 3 dni, dlatego postanowił urozmaicić to danie i zrobił fajne przekładane nią placki ziemniaczane z sosem jogurtowym. Jak zawsze danie udane. Polecam. Takie placki przekładane możecie oczywiście zrobić z mięsem ze zwykłego gulaszu. 

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Rosół peruwiański czyli aguadito de pollo

Te zupę zobaczyłam kilka dni temu na blogu u Marghe. Kombinacja jego składników strasznie mnie zaciekawiła i okazało się że to jest rosół peruwiański, ale czy ma on faktycznie coś wspólnego z Peru nie wiadomo, jednak to nieważne, bo i tak zrobiłam na obiad. Smakuje inaczej niż nasz, jest syty, aromatyczny, a przez odpowiednie dozowanie soku z limonki i chili może być mniej lub bardziej pikantny, w zależności jak lubimy. Nam bardzo zasmakował. Przepis pochodzi z książki "A change of appetite" Diany Henry. Oryginalnie zupa nazywa się "aguadito de pollo" i tak szukajcie w necie by sobie zobaczyć jak oni to gotują.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Sernik baileys

Sernik marzenie jak pisze autorka tego przepisu z bloga Caketime i zgadzam się z nią. Jest kremowy, delikatny, z ciasteczkowym spodem i czekoladowym rozpływającym się musem. Po prostu bajka. Wypróbujcie go koniecznie.  Smacznego.



sobota, 11 kwietnia 2015

Medalion z polędwiczki wieprzowej na chrupkim chlebku

Niedawno pokazywałam wam polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. 

piątek, 10 kwietnia 2015

Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami

Jakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku.

czwartek, 9 kwietnia 2015

Szynka gotowana 15-minutowa

Ostatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam na blogu u Aniado i dzisiaj go wam przedstawiam. Jest to szynka gotowana 2 razy po 15 minut w korzennej zalewie, wychodzi wilgotna i soczysta. Polecam.

wtorek, 7 kwietnia 2015

Śniadanie po farmersku

Święta, święta i po święta. Pewnie zostały wam po nich jeszcze jajka i jeżeli się Wam one nie znudziły albo w weekend zechcecie zrobić sobie nietypowe jajeczne śniadanie to zapraszam na jajka po farmersku. Idealne połączenie jajek w koszulce, sera, tortilli i pomidorów. I wbrew wszystkiemu jest łatwe i bardzo syte. Porcja na 3 osoby. Źródło.  

sobota, 4 kwietnia 2015

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie. 
życzy
Bernika - moj kulinarny pamietnik

-

piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami

Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. 


czwartek, 2 kwietnia 2015

Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

Na świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło.


środa, 1 kwietnia 2015

Święcelnik śląska wielkanocna potrawa

Święcelnik to dawna  śląska i obecnie trochę zapomniana potrawa wielkanocna. Pochodzi z regionu Wodzisławia. Inny bardzo go niego podobny to popularny murzin. Jest to ciasto drożdżowe, właściwie taki chlebek nadziany różnymi, wędzonymi wędlinami. Podobno przepis na święcelnik ma ponad 700 lat.
Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka i potem jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie albo do popołudniowego żurku w sobotę.  A to i inne wielkanocne śląskie potrawy możecie znaleźć w najnowszym wydaniu śląskiego magazynu blogerów Maszkety
'