wtorek, 31 marca 2015

Paprykowa biała kiełbasa

Ostatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla.  


poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek waflowy jak piszinger

Nastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym rozwiązaniem. Wystarczą gotowe wafle, masa czekoladowa, można użyć gotowej masy np kajmakowej z puszki, polewa i mazurek gotowy. 


niedziela, 29 marca 2015

Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą

W ramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection". Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał się smaczny, nawet dla tych którzy nie przepadają za szpinakiem. Polecam.

sobota, 28 marca 2015

Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A gdzie znaleźć takie przepisy? Oczywiście u prekursorki polskich książek kulinarnych, czyli Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Zapraszam na taki przepis lekko zmodyfikowany. Źródło


piątek, 27 marca 2015

Biała kiełbasa domowa

Święta bez domowej białej kiełbasy nie istnieją. Domowa, bez konserwantów, wg zasady wiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc. 
Przepis znalazłam u Margarytki. 


środa, 25 marca 2015

Mazurek dekadencki z bezikami

Co to by były za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi

wtorek, 24 marca 2015

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Dzisiaj propozycja na coś co od dawna chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie składało. W końcu zrobiłam, mianowicie polędwiczkę w cieście francuskim. Danie eleganckie, pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i nie jest trudne. Dodatki można użyć takie jakie się lubi. Ja dodałam tylko warzywa ale można tez grzyby. Polecam bo na wielkanocnym stole będzie się pięknie prezentować.  

poniedziałek, 23 marca 2015

Tatar ze śledzia

Do tej pory jadłam głównie tatary wołowe, moje zresztą ulubione, ale że jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia. Wyszedł idealny, na chrupkim chlebku to miła odmiana na kolację czy przekąskę. I na Wielkanoc też będzie jak znalazł. Zapraszam. 



niedziela, 22 marca 2015

Babka na piwie cytrynowym z makiem

Święta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam.

sobota, 21 marca 2015

Chleb szwajcarski prosty na drożdżach

Kolejny weekend i kolejne wspólne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. tym razem padło na chleb o nazwie szwajcarski ze względu na nacięcie na środku chleba w postaci krzyża jaki jest na fladze Szwajcarii. Niestety mimo szczerych chęci chleb wyrósł pięknie, ale krzyż mi się nie zrobił tak jak powinien. Pewnie dlatego że przy wyrastaniu powierzchnia trochę popękała, a zamiast żyletki użyłam noża. Ale nie ważne chleb jest pyszny, chrupiący, przede wszystkim domowy i na śniadanie idealny. 


piątek, 20 marca 2015

Harynczorka zupa śledziowa

Zupa śledziowa.. brzmi nieciekawie, prawda? ... a jednak okazuje się że takie danie jest i może być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec idealnie nadaje się na Wielki Tydzień. Polecam.

środa, 18 marca 2015

Kapusta kiszona smażona

Smażona kapusta to klasyk, zarówno do obiadu na dzień powszedni jak i od święta. Każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis, mam i ja. Zapraszam na moją prostą wersję smażonej kapusty z domowej kiszonej kapusty z beczki. 

wtorek, 17 marca 2015

Zielono mi czyli koktajl z jarmużu i owoców

Wiosna to czas kiedy otuleni zimowym tłuszczykiem bardzo chcemy schudnąć. Chętnie sięgamy po wszelakie diety, ruszamy na siłownie, faszerujemy nasz organizm białkiem, proteinami, witaminami. Warzywno-owocowe koktajle to pyszna dawka witamin, białka, to idealne drugie śniadanie, czy wzmocnienie organizmu po ćwiczeniach. A że dzisiaj jest Dzień Św. Patryka patrona Irlandii, zielonej krainy postanowiłam z tej okazji połączyć obie te rzeczy i przygotować właśnie taki zdrowy koktajl z oswajanym przeze mnie ostanio jarmużem. Niech przyświeca nam dzisiaj hasło Zielono mi. Wpis dodaje do akcji u Pinkcake.



poniedziałek, 16 marca 2015

Napój spalający tłuszcz

Słyszeliście o cudownym napoju spalającym tłuszcz? Jeśli nie to najwyższy pora. Ja właśnie go testuje, nie powiem do przyjemnych on nie należy no chyba że ktoś lubi chodzić ciągle ze skwaszoną miną. Kto go wymyślił nie wiem, fakt że przepis krąży po necie, na forach odchudzających i ma tysiące fanów. Skoro oni mogą to czemu ja nie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przepis zobaczyłam u Gatity.
Więc jeśli starasz się pozbyć zbędnych kilogramów, ale do tej pory nic nie skutkuje? Być może nie polubisz smaku tego cudownego napoju, ale wielu ludzi potwierdza, że im pomógł. 


niedziela, 15 marca 2015

Okrągłe chałki

Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie. Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach, które de facto są żydowskimi challah i ten właśnie pomysł podsunęłam autorom Wypiekarni, zaakceptowali go, dzięki czemu na wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało się takie trudne, mimo pierwszego wrażenia. Myślę, że na Wielkanoc ten przepis przyda się wam idealnie. Ja zrobiłam z połowy porcji na naszą trójkę. Wystarczyło. Oczywiście możecie użyć innego swojego sprawdzonego przepisu, ale polecam te formę zaplatania chałek. Źródło.



sobota, 14 marca 2015

Pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga

Kupiłam wędzonego pstrąga i zastanawiałam się co tu z niego zrobić, oprócz tego że zjeść go ot tak na kanapce. Postanowiłam zrobić z niego pastę o delikatnym kremowym, lekko kwaskowatym smaku, jak te kupowane pewnej firmy w małych pudełeczkach, a zawierające tyle chemii że głowa boli. I to był dobry wybór bo pasta smakuje wybornie na świeżym chlebie, czy jako farsz do jajek. Zachęcam do domowego robienia takich past.


piątek, 13 marca 2015

Makaron, jarmuż, brokuł i sos serowy


Oswajania jarmużu ciąg dalszy.. dzisiaj w połączeniu z makaronem, brokułem i sosem serowym z trzech serów. To zresztą doskonały pomysł na szybki obiad, bez użycia gotowców, bo przecież taki sos to bardzo prosta sprawa jakich użyjecie serów to już wasza dowolna inwencja. Warto połączyć delikatne z ostrymi by smak były ciekawszy. Danie jest pyszne, wiosenne, jarmuż świetnie się w nim odnalazł.  


czwartek, 12 marca 2015

Krem z jarmużu, brokuła z mlekiem kokosowym

Jarmuż to do tej pory przy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko mi było się do niego przekonać. Ale wzięłam byka za rogi, kupiłam paczkę jarmużu i udało się go wykorzystać w 100%. Powstała zupa, makaron na obiad, część powędrowała do porannych kanapek. Okazało się ze jarmuż nie bije, a wręcz dobrze smakuje i ma wiele wartości odżywczych. Idę po następną paczkę, bo wiosna idzie.


wtorek, 10 marca 2015

Babka tiramisu

Wielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu, warstwowa pachnąca kawą. Nie jest co prawda tak puszysta i lekka jak nasze babki piaskowe, ale bardziej zwarta, jednak moja córa stwierdziła, że bardzo dobra, więc warto było ją upiec.

sobota, 7 marca 2015

Męskie domowe hamburgery z frytkami

Wczoraj obiad serwował mąż, postanowił uraczyć nas domową kuchnią amerykańską, czyli hamburgerami z frytkami. Wyszły pyszne, mięso było soczyste, aromatyczne, idealne. Jedynie kupne frytki to był mały zgrzyt ale nie wymagajmy już za dużo. To i tak było o wiele za dużo pysznych kalorii.



piątek, 6 marca 2015

Pad thai po mojemu

Przyznam się szczerze że nigdy tej potrawy w oryginale nie jadłam, zrobiłam ją jako wypadkową kilku przeczytanych przepisów, zachęcona opisami jakie to pyszne danie. Faktycznie okazało się wyjątkowo dobre, ale ile mu do prawdziwego pad thaia nie mam pojęcia. Zrobiłam z tego co miałam w domu, z dostępnych składników wg własnego wyczucia. Udało się, tak więc zachęcam do eksperymentowania z kuchnią azjatycką, bo jest pyszna.


wtorek, 3 marca 2015

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota.

poniedziałek, 2 marca 2015

Sernik nowojorski Nigelli

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Przed świętami pojawią się przynajmniej jeszcze dwie propozycje, ale dzisiaj dzielę się z wami przepisem na najdelikatniejszy sernik jaki jadłam i zrobiłam. To sernik nowojorski, czyli New York Cheesecake. Przepis zaczerpnęłam od słynnej Nigelli zmieniając tylko odrobinę proporcje. Wyszedł pyszny, pulchny, delikatny. Kąpiel wodna przy pieczeniu czyni cuda. Polecam.


niedziela, 1 marca 2015

Cebularze z makiem

Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo że przepis nie jest całkiem oryginalny mam nadzieję, że nie odbiegał za dużo od oryginału. Właściwie to był bardzo udany wypiek i następnym razem dodam zdecydowanie więcej maku. Autorem tego wypiekania był Paweł z bloga "Pieczenie chleba". Zapraszam do wspólnego pieczenia, bo taki cebularz to idealne drugie śniadanie w szkole dla twojego dziecka.