piątek, 27 lutego 2015

Tarta z sosem a'la bolognese

To pierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama.

czwartek, 26 lutego 2015

Pieczony jesiotr

To chyba ostatni potomek ryb przypominających potwory z epoki dinozaurów. Jesiotr. Ryba pyszna, ma delikatne białe mięso i poza grzbietem prawie nie ma ości, ale ma twardą skórę, której nie należy jeść. Do pieczenia najlepsze są sztuki powyżej 2 kilogramów. Niestety efekt wizualny jest marny, bo ryba była przeze mnie przygotowana na wigilie i to co zostało z niej zostało sfotografowane, ale mam nadzieje że mimo to zachęci Was do zakupu tej ryby. Ja swoją kupiłam w Bielanach k/Oświęcimia z prywatnego stawu hodowlanego. Jesiotr okazał się najlepszą rybą na naszej kolacji i myślę ze jeszcze nie raz się pokuszę o upieczenie tego potwora. Bo naprawdę warto. 

.

środa, 25 lutego 2015

Ośmiornica po grecku w winie

W jednym ze sklepów pewnej sieci handlowej kupiłam w ramach tygodnia portugalskiego ośmiornice. Nigdy jej wcześniej nie robiłam, ale jadłam w katowickiej włoskiej restauracji. Była zrobiona na grillu i była doskonała. Jako, że grilla nie mogłam obecnie użyć wykorzystałam grecki, klasyczny przepis na ośmiornice w winie z makaronem. Wyszła dobra, ale nie tak dobra jak tamta, dlatego następną zrobię właśnie pieczoną na grillu. A wy jeśli się pospieszycie jeszcze kupicie sobie taką ośmiornicę na niebanalny obiad. 


sobota, 21 lutego 2015

Brownie ze słono-karmelowym popcornem

Słony popcorn na słodkim cieście? Czemu nie. Powiem wam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Do tego mega słodka masa kajmakowa i ciasto jest nietypowym zaskoczeniem dla gości. Na poprawę humoru idealne.  Chyba to będzie moje ulubione brownie.


piątek, 20 lutego 2015

Makaron z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego

Pomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. 

czwartek, 19 lutego 2015

Sushi nastolatkòw czyli domowe warsztaty

Lubicie sushi? A czy lubią je wasze dzieci? Jeśli tak, a zdarzy się wam że nie macie czasu żeby się wybrać na sushi do lokalu lub może brak akurat odpowiednich funduszy stoi na niezafundowaniu sobie sushi to przecież zawsze można takie sushi zrobić w domu. Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam tutaj wszystkich Japończyków, którzy tę sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi.


środa, 18 lutego 2015

Pierogi ruskie smażone

To pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i takie uwielbiamy do dzisiaj. Jednak jakiś czas temu siostra poprosiła mamę o zrobienie właśnie ruskich i mi przy okazji dostało się kilka sztuk. Okazało się o dziwo, że połączenie ziemniaków i sera w pierogu może bardzo smaczne. Dlatego tym razem ja przygotowałam swoją wersje zamiast tradycyjnych mięsnych. I co i nam zasmakowały, dlatego będą częściej. 

wtorek, 17 lutego 2015

Karminadle kotlety rybne

Jutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych, dobrych szczególnie dla dzieci, które za rybą w jej naturalnej postaci nie zawsze przepadają. To moja wersja śląskich karminadli w rybnej odsłonie. Przepis możecie zobaczyć także w ostatnim wydaniu Maszketów. Zapraszam.



sobota, 14 lutego 2015

Klopsiki tikka masala

Dzisiaj Walentynki, ale na blogu nie pojawi się słodki, różowy wypiek, ale danie indyjskie, moja wariacja na temat pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. 

czwartek, 12 lutego 2015

Mini pączki Poppers Snickerdoodle

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj.

wtorek, 10 lutego 2015

Zielone tiramisu z azjatycką nutą

Wracam po przerwie... tak przydał mi się ten odpoczynek od bloga, ale mam nadzieję, że Wy chociaż troszkę tęskniliście. I tak wracam z deserem, który wykonałam ostatnio. To moja wariacja na temat tiramisu z orientalną nutą pandanowca i kokosu. Kto nie ma pasty pandanowej może użyć sproszkowanej herbaty matcha. Efekt wizualny będzie podobny, tylko smak troszeczkę inny, ale gwarantuje że i tak wyśmienity.  


wtorek, 3 lutego 2015

Surówka z kapusty i pora

Chora jestem wiec wybaczcie że nie chce mi się wstawiać bardziej skomplikowanych i ambitnych przepisów, ale myślę że proste surówki do zimowych obiadów też się przydadzą, tym bardziej, że często omijamy to co jest najprostsze, najłatwiejsze i najczęściej znajduje się w lodówce. Dlatego polecam surówkę z dwóch składników pora i kapusty, która świetnie nadaje się do obiadu, kolacji czy tez jako dodatek do kanapki np burgera. Prosto i nieskomplikowanie.