sobota, 5 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z pieczarkami i śliwkami

Dzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. 



Wigilijna kapusta z pieczarkami i śliwkami 
  • kapusta kiszona 1 kg (u mnie domowa)
  • pieczarki 500 g
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe 2 szt
  • masło 120 g
  • ziele angielskie 5 szt
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta kminku




3 łyżki masła stopić na patelni, dodać cebulę drobno pokrojoną i usmażyć na złoty kolor. Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie zmielone, pieprz, posiekane ząbki czosnku.
Jeśli mamy domową kapustę nie trzeba jej mocno odcedzać czy przelewać wodą, jeśli jest kupna to warto bo dość mocny kwas w niej zawarty może spowodować, że potrawa będzie za kwaśna. Smażyć 20 minut mieszając co jakiś czas. Umyte pieczarki pokroić w kostkę i razem ze śliwkami dodać do kapusty. Podsmażyć 5 minut. Dodać resztę masła, wymieszać. Dusić razem ok 10-15 minut, mieszając, żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.
Jeśli kapusta jest za kwaśna można doprawić odrobiną cukru, jeśli za mało "masny" to dodać jeszcze masła.


2 komentarze:

  1. To akurat moje ulubione danie wigilijne, zawsze przygotowywane przez moją babcię :) Ze śliwką nigdy nie miałam okazją go próbować i naprawdę jestem ciekawa tego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pyszne połączenie, proszę wypróbować.

      Usuń