sobota, 19 grudnia 2015

Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie

Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam.




Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie
  • 4-5 płaty śledzi matiasów solonych lub w oleju
  • 100 g wędzonego łososia
  • szklanka śmietany (lub więcej w zależności od upodobań)
  • 3 łyżki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki konserwowe
  • biały pieprz
  • 1-2 łyżeczki octu 10% (opcjonalnie)
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek lub natka



Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na małe kawałki. Jeśli są z oleju to wystarczy je tylko odsączyć, wytrzeć. Łososia również pokroić na niewielkie kawałki. Jabłko, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. W misce układać warstwami, śledzie, łososia, warzywa, skropić cytryna, posypywać pieprzem i tak na zmianę. 
Następnie zrobić sos - połączyć składniki: śmietanę, majonez, jogurt, cytrynę, musztardę, dodać 2-3 łyżki wody z ogórków konserwowych by uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak, a jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod siebie lub dodać trochę octu. Każdy ma inne wyczucie smaku. Zalać sosem śledzie i łososia. Delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24-48 h, bo wtedy są najlepsze, a śledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy i łosoś puściły swój jeszcze słonawy smak.
Można tez dodać wtedy opcjonalnie posiekany szczypiorek lub natkę dla smaku i koloru potrawy. Smacznego.



2 komentarze:

  1. faktycznie świetny pomysł połączenie tych dwóch ryb. musze kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń