wtorek, 29 grudnia 2015

Rolada z mięsa mielonego z kolorowym nadzieniem

Pomysł na sylwestrowe menu nie musi być nudne. Zwykłe mięso mielone podane w ciekawej formie może być świetnym elementem sylwestrowej zimnej płyty albo noworocznego obiadu. Dlatego dzisiaj proponuje wykorzystać mięso mielone obojętnie jakie macie, dodać kilka kolorowych składników i zamienić je w pyszną kolorową mięsną roladę, która idealnie pasuje zarówno jako cieple dania jak i element zimnego bufetu. A to co dacie do środka zależy tylko do waszej inwencji i zawartości lodówki. Do mojej trafił jarmuż, chorizo i marynowane, domowe buraczki.


Rolada z mięsa mielonego z kolorowym nadzieniem
  • ok 800 g mięsa mielonego wołowego (lub indyczego)
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • czerstwa kajzerka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka do smaku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonej kolendry
  • kilka plasterków salami lub chorizo
  • kilka plasterków sera żółtego np. gouda
  • kilka łyżek buraczków marynowanych tartych
  • listki jarmużu



Czerstwą bułkę włożyć do wody, kiedy już będzie całkowicie namoczona - wyciągnąć, odcisnąć. Cebulę drobno pokroić. Do naczynia wyłożyć mięso, wbić dwa jajka, dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie posolić, dodać pieprz, papryki, ziele i kolendrę. Całość dokładnie wymieszać.
Mięso rozłożyć na folii aluminiowej, by jeden z boków miał ok 40 cm (by pasował do blaszki). Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie to blaszka. Na mięsie z z boku pozostawiając wolne miejsca od brzegu około 3 cm ułożyć, by zachodziły na siebie plasterki salami, na to plasterki sera, następnie listki jarmużu i na koniec buraczki. 


Roladę zawijać pomagając sobie folią i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą folii mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia. 



Roladę włożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec około 35 min. Następnie roladę odwinąć z folii, odlać nadmiar soku czy sosu który wypłynął z mięsa (można go wykorzystać później jako sos). Włożyć ponownie do piekarnika do podpieczenia na 10 minut, by się rolada ładnie przyrumieniła. Idealna na zimno jak i na ciepło.



2 komentarze: