Kulki rybne w zalewie octowej

Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji.



Kulki rybne w zalewie octowej

kuleczki:
  • 1 kg ryby mrożonej w kostce (ale może być w filetach) mintaj, morszczuk lub dorsz
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • 1 bułka sucha kajzerka
  • olej do smażenia
zalewa:
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego
  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziele angielskiego


Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, po chwili odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Rybę po odmrożeniu i odsączeniu z wody zmielić razem z odciśniętą bułką, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem wymieszać dokładnie. Jeżeli masa jest za luźna można dosypać bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rozgrzanym oleju kulki na brązowy kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Włożyć do głębokiej miski albo dużego słoika.

W międzyczasie zrobić zalewę. Wodę zagotować, dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotować. Dodać cebule pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Zalewę odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całość na dzień do lodówki, by kulki przegryzły się z zalewą.

  
Dla koloru i ciekawszej  zalewy można dodać do niej jeszcze kolorowe papryki pokrojone w kostkę.


4 komentarze:

  1. O rany jak ja dawno ich nie jadlam. Cieszę się ze je przypomnialas.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nigdy nie jadłam takich kulek w zalewie octowej :) nawet nie mogę sobie wyobrazić jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to koniecznie musisz zrobić. sa proste i pyszne.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger