niedziela, 13 grudnia 2015

Keks świąteczny marchewkowy

Czas by w naszych domach zapachniało świętami. A zapach świąt to zapach pieczonych ciast, bakalii, skórki pomarańczowej, przypraw korzennych, grzanego wina. Dlatego zapraszam na pierwsze świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii od Bakalland. Marchewkowy keks to będzie początek pysznych świąt. To może być fantastyczny prezent gwiazdkowy dla bliskiej osoby. 



Keks świąteczny marchewkowy 
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 
  • 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 50 g moreli Bakalland
  • 50 g migdałów, grubo posiekanych Bakalland
  • 3 suszone figi 
  • 5 daktyli Bakalland
  • 2 łyżki nasion goi
  • cukier puder




Jajka wbić do misy i ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Ubijając wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolewać olej. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać sól. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. 
Morele, figi, daktyle pokroić na mniejsze kawałki i razem z migdałami, nasionami goji, rodzynkami i żurawiną dodać do ciasta, wymieszać. 
Formę keksową (u mnie 21 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec około 50 minut w 180 st C. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć z keksówki, posypać cukrem pudrem.




*wpis sponsorowany

8 komentarzy:

  1. wow wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor, ale musie pachnieć. dzięki za inspiracje zrobię na pewno. Mariola.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie podałaś ile cukru do keksa

    OdpowiedzUsuń
  4. W drugiej pozycji jest ilość cukru. 160 g.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. sol jak zazwyczaj razem z mąką, sodą, z sypkimi produktami.

      Usuń