środa, 23 grudnia 2015

Ekspresowy piernik

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin.



Ekspresowy piernik

ciasto:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • szklanka miodu
  • roztopiona łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki maki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • płaska łyżka sody
  • opakowanie przyprawy korzennej (lub własnej)  do piernika
polewa:
  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
przełożenie:
  • powidła śliwkowe


Do miski wbić jajka, dodać szklankę cukru, szczyptę soli i miód oraz roztopione masło. Całość utrzeć. Następnie dolać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Osobno w misce połączyć mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Całość wsypać do ciasta i dokładnie ponownie wymieszać.

Formę, tzw. keksówkę (u mnie 23 cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50 minut. Przed końcem należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze płynny w środku. Jeśli tak to wydłużyć czas pieczenia. Gotowy wyjąć i odstawić do ostudzeniu. Następnego dnia piernik przekroić w połowie lub na 3 części i posmarować powidłami śliwkowymi. Złożyć ponownie w całość. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Piernik polać czekoladą i dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz