Roladki z udek kurczaka kukurydzianego z peczotto

Pomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć piersi. Do tego nadzienie z sałatki z kapusty i pęczotto z grzybami. Wszystko razem palce lizać.




Roladki z udek kurczaka kukurydzianego na owocowym pęczotto z grzybami
  • 2 udka z kurczaka kukurydzianego 
  • 4 łyżki tej sałatki domowej z kapusty i buraków
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego




Udka wytrybować z kości, żeby otrzymać zwarty płat. Sól, pieprz wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Mięso od wewnątrz posmarować pastą czosnkową. Na wierzch wyłożyć porcje sałatki z kapusty, zawinąć ściśle w roladkę, obwiązać białą bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, obrumienić z każdej strony mięso, a następnie podlać sokiem pomarańczowym. Zmniejszyć gaz, smażyć przez 20 minut. Gdy sok częściowo odparuje w trakcie smażenia dolać wody. Gotową roladkę wyjąć z sosu, zdjąć nici. Podać na pęczotto.

Pęczotto lekko owocowe z grzybami
  • szklanka kaszy pęczak
  • 300 g pieczarek
  • cebula 
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka tabasco
  • natka pietruszki posiekana
  • 200 ml piwa jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz



Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać piwem jabłkowym, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na koniec do kaszy wlać sos od roladek, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze razem z roladką z kurczaka.





2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger