piątek, 6 listopada 2015

Odwrócone ciasto z ananasem

Jeśli zostanie wam otwarta puszka ananasa i nie wiecie co z nią zrobić to polecam upiec szybkie ciasto ananasowe wg Nigelli, tzw odwrócone, gdyż to co na początku w formie znajduje się na dole po upieczeniu będzie na górze. Ciasto jest pyszne, szybkie i zawsze wychodzi, a do tego naprawdę bardzo proste. Polecam.
Źródło


Odwrócone ciasto ananasowe Nigelli
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 3 łyżki soku z ananasa
  • 11 kandyzowanych czereśni (ja dałam żurawinę suszoną)
  • 100 g mąki pszennej orkiszowej (typ 650) lub zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g cukru brązowego jasnego (albo 100 g białego)
  • 2 jajka
  • cukier puder



Nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem (u mnie 22 cm). Dno formy posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż całe krążki ananasa. W środek każdego krążka umieść kandyzowaną czereśnię lub np suszoną żurawinę, wypełnij również nimi, przestrzenie po bokach. 
Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia.
Ciasto piecz 30 minut. Gotowe wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Następnie odwróć je delikatnie, wyłóż na półmisek i posyp cukrem pudrem. 



2 komentarze:

  1. Ciasto naprawdę szybkie do zrobienia, rewelacja, muszę wypróbować tego przepisu mam nadzieje że tym którym piękę ciasta posmakuję im bardzo.

    OdpowiedzUsuń