czwartek, 15 października 2015

Żeberka duszone w piwie

Jesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste i takie polskie. Na chłodne, październikowe dni idealne.


Żeberka duszone w piwie

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki mielonej (słodka lub ostra)
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • szczypta kminku mielonego
  • kilak igieł rozmarynu
  • łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia



Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, posypać solą, papryką i pieprzem. Odstawić na min 2h, a można na całą noc. 
W głębokim garnku rozgrzać olej. Obsmażyć na nim żeberka ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Warzywa podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso do cebuli. Całość zalać piwem, dodać ziele angielskie, rozmaryn, liście laurowe, kminek, majeranek. Dusić pod przykryciem 60 minut (lub więcej jeśli są twarde). Pod koniec duszenia do sosu dodać musztardę, ewentualnie trochę cukru (lub miód) i doprawić solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz