poniedziałek, 5 października 2015

Wieprzowina z brokułami

Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad? A lubicie kuchnię chińską? Jeśli tak to to danie jest idealne dla was. Co prawda lepiej byłoby użyć tutaj wołowiny, ale z wieprzowina też daje rade. Szybko smażone mięso, pyszny sos i brokuły to 3 składniki z których powstanie nasz chiński, ekspresowy obiad. Zapraszam. 


Wieprzowina z brokułami
  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu grzybowo-sojowego
  • 1-2 łyżeczki mąki kartoflanej
  • 2 łyżki oleju 
  • sezam



Wieprzowinę pokroić w cienkie paseczki. W misce wymieszać jasny sos sojowy, sos ostrygowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawę pięć smaków. Do marynaty dodać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki. 
W woku rozgrzać trochę oleju, włożyć mięso z marynatą i smażyć mieszając na dużym ogniu ok 5 minut. Wlać bulion wołowy, dodać brokuły, olej sezamowy, pastę sambal oelek, sos sojowy grzybowy i gotować następne 5 minut. Mąkę kartoflaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do woka, zagotować chwilę, tylko tyle żeby sos zgęstniał. Posypać sezamem. Sprawdzić smak, można jeszcze dodać oleju sezamowego lub by było ostrzej pasty sambal oelek.
Osobno ugotować ryż lub makaron chow main i podać z mięsem i brokułami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz