środa, 30 września 2015

Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym

Do tej pory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry.  


Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym 
  • 3 kawałki filetu z pstrąga łososiowego (lub łososia)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ½ cytryny
  • łyżka oleju
masło:
  • 50 g masła (ok 3 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanych ziół np. koperek, natka pietruszki, tymianek 


Masło utrzeć z czosnkiem i ziołami. Odstawić do lodówki, aby trochę stwardniało.
Porcje pstrąga łososiowego natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Można odstawić na 30 minut, a można grillować od razu.
Rozgrzać grilla. Ja użyłam grilla elektrycznego. Tacki do smażenia lub to na czym będziemy kłaść rybę posmarować olejem. Ułożyć na grillu kawałki ryby i smażyć 5 minut z każdej strony. 
Na talerzu na każdej porcji ryby ułożyć kawałek masła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz