wtorek, 18 sierpnia 2015

Zupa krem z kurek

Stęskniliście się za kurkami? Bo ja tak. W końcu są i mogę z nich korzystać. Ale zanim pokażę wam co nowego w moje kuchni dzieje się z kurkami przypomnę stary przepis na pyszną, prostą i klasyczną zupę krem z kurek, którą uwielbiam. A że jest trochę kaloryczna? Trudno. 


Zupa krem z kurek

  • 30 dag kurek
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • tymianek świeży
  • natka pietruszki
  • masło
  • grzanki z czerstwego chleba usmażone na maśle

Kurki dokładnie opłukać z piasku, umyć. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem około 5 minut, mieszając żeby warzywa nie przywarły do dna. Dodać kurki (część odłożyć do przybrania zupy), dodać zioła, wlać wino, smażyć aż wino odparuje. Następnie wlać bulion, gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Około 20-25 minut. Całość doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmiksować ponownie.
Pozostałe kurki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. 
Z chleba zrobić grzanki. Zupę podać na talerzu ze smażonymi kurkami i grzankami. Zupa najlepsza jest następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz