Skrzydełka buffalo

Córa ma jeszcze wakacje, żeby więc za bardzo nie leniuchowała to od czasu do czasu przygotowuje nam obiady. Ostatnio zrobiła pyszne, chrupiące skrzydełka buffalo. Okazały się mega łatwe w przygotowaniu i mega klejące podczas jedzenia. Kolejny obiad i kolejny sukces. Skorzystała z przepisu od Kasi


Skrzydełka buffalo
  • 12 szt. skrzydełek 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
marynata:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka tabasco 
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
sos śliwkowy BBQ z powideł:
  • 1 duży pomidor 
  • 2-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka sosu sojowego lub trochę soli do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku



Skrzydełka opłukać, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Wymieszać z solą i przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na noc. 
Przygotować marynatę. W rondelku roztopić masło z przeciśniętym czosnkiem. Zagotować. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, zagotować. Odstawić do przestudzenia. Następnie włożyć skrzydełka do rondelka z marynatą i dokładnie całość wymieszać.  
Rozgrzać piekarnik na ok 150 st. z funkcją grilla. Skrzydełka ułożyć na ratce i wstawić na środkowy poziom do piekarnika. Poniżej ułożyć blaszkę na którą będzie kapał tłuszcz. Piec przez 15 minut aż się zrumienią, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Skrzydełka mają być ładnie brązowe ale nie spalone. Skrzydełka podać z sosem najlepiej śliwkowym BBQ.

Sos BBQ:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.  Do rondelka włożyć masło, drobno pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku oraz powidła. Gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż sos stanie się gęsty. Gotowy zmiksować. 


2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger