piątek, 28 sierpnia 2015

Skrzydełka buffalo

Córa ma jeszcze wakacje, żeby więc za bardzo nie leniuchowała to od czasu do czasu przygotowuje nam obiady. Ostatnio zrobiła pyszne, chrupiące skrzydełka buffalo. Okazały się mega łatwe w przygotowaniu i mega klejące podczas jedzenia. Kolejny obiad i kolejny sukces. Skorzystała z przepisu od Kasi


Skrzydełka buffalo
  • 12 szt. skrzydełek 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
marynata:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka tabasco 
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
sos śliwkowy BBQ z powideł:
  • 1 duży pomidor 
  • 2-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka sosu sojowego lub trochę soli do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku



Skrzydełka opłukać, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Wymieszać z solą i przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na noc. 
Przygotować marynatę. W rondelku roztopić masło z przeciśniętym czosnkiem. Zagotować. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, zagotować. Odstawić do przestudzenia. Następnie włożyć skrzydełka do rondelka z marynatą i dokładnie całość wymieszać.  
Rozgrzać piekarnik na ok 150 st. z funkcją grilla. Skrzydełka ułożyć na ratce i wstawić na środkowy poziom do piekarnika. Poniżej ułożyć blaszkę na którą będzie kapał tłuszcz. Piec przez 15 minut aż się zrumienią, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Skrzydełka mają być ładnie brązowe ale nie spalone. Skrzydełka podać z sosem najlepiej śliwkowym BBQ.

Sos BBQ:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.  Do rondelka włożyć masło, drobno pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku oraz powidła. Gotować na większym ogniu przez około 10 minut aż sos stanie się gęsty. Gotowy zmiksować. 


2 komentarze: