poniedziałek, 6 lipca 2015

Wyniki konkursu Almette

A teraz najważniejsze, czyli wyniki konkursu Taste the Summer by Almette Fruit. Jednak po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie, zgłoszeń nie było dużo, ale ci co się zgłosili zrobili to bo naprawdę lubią mojego bloga, albo chcieli przeżyć fajną przygodę.  
Poniżej prezentuję wybrane cztery przepisy, wszystkie słodkie, bo tylko takie napłynęły i ich autorów zapraszam na wspólne gotowanie ws tarciu z innymi blogerami w Warszawie 11 lipca.



Wygranym gratuluje już wygranego fartuszka marki Cookie, paczki produktów Almette i wspólnych warsztatów z David Gaboriaud i liczę ze uda nam się wygrać nagrody główne.

A to nagrodzone przepisy: 


Tutti frutti sushi z serkiem Almette Fruit - autorka Loretta T.

Czas przygotowania: 90 minut

Naleśniki:
- 100 g przesianej mąki
- szczypta soli
- 2 jaja (rozmiar L)
- 250 ml zimnego mleka
- pół łyżeczki kurkumy
- olej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)
Nadzienie:

- serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem 
- 250 g ryżu do sushi 
- 250 - 300 ml mleka do ugotowania ryżu
- duża garść truskawek (bez szypułek i umytych)
- duża garść malin (umytych)
- skórka otarta z połowy limonki
Dodatkowo:
- 30 g dobrej jakościowo czekolady deserowej
- mleko potrzebne do jej rozpuszczenia


Naleśniki: 

Mąkę, sól oraz jaja mieszamy mikserem na najniższym poziomie lub trzepaczką, następnie powoli dodajemy mleko, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół i jedno z nich mieszamy z kurkumą, następnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo) i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. 


Ryż:
Gdy odstawimy ciasto na naleśniki, w tym czasie przygotowujemy ryż. Przekładamy go do małego garnka, do którego mamy dopasowaną pokrywkę. Ryż płuczemy czterokrotnie w wodzie, następnie zalewamy go mlekiem i zagotowujemy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy na bardzo mały i gotujemy ryż 15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, a ryż zostawiamy jeszcze pod przykryciem przez kolejne 15 minut. 

Sos:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka na gładki, lśniący sos. 

Sushi:
Truskawki jeśli są zbyt duże, kroimy na ćwiartki. Na chłodnym naleśniku rozprowadzamy ugotowany ryż, zostawiając na końcu 2 cm by naleśnik mógł się w tym miejscu skleić. Na wysokości 1/3 wykładamy serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem, posypujemy go skórką z limonki, układamy owoce i ściśle zawijamy. Ruloniki kroimy na 2 cm kawałki. Podajemy wraz z sosem czekoladowym oraz mięta. 


Rolada z kremem z kaszy manny o smaku owoców leśnych - autorka Aneta W.



czas przygotowania: ok. 60 minut

biszkopt:
3 jajka
50 g cukru
30 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 mocnego naparu z mięty (dwie torebki herbaty zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku)
4 łyżki kaszy manny
1 opakowanie serka Almette Fruit - Jagoda i malina
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka konfitury truskawkowej lub malinowej

ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1/4 szklanki herbaty miętowej

Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie łopatką. Gdy składniki się połączą, wylać ciasto na blachę o wym. 36x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut.

Gdy biszkopt się piecze, przygotować krem. Mleko wymieszać z naparem miętowym. Zagotować, dodając 1 łyżeczkę cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Upieczone ciasto przełożyć na przygotowaną ściereczkę, obsypaną drobnym cukrem. Od razu zdjąć papier do pieczenia i delikatnie zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w ciasną roladę. Pozostawić do wystudzenia.

W naczyniu zmiksować serek Almette razem z jogurtem i konfiturą. Dodawać po łyżce kaszy manny, miksując. 

Ostudzony biszkopt delikatnie odwinąć. Nasączyć lekko herbatą miętową, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem z owoców leśnych. Ostrożnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki, aby całość się schłodziła. Następnie kroić w plastry i podawać.


Tort czekoladowo migdałowy z jagodami - Justyny P.

6 jajek
2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g migdałów łuskanych
500 g serca mascarpone
3 jajka
2 opakowania serka jagodowego Almette
400 g świeżych jagód
150 g cukru pudru
1 cytryna
melisa świeża


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy kakao, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia oraz posiekane migdały i czekoladę. Wyrabiamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 180 C z termoobiegiem. 
Żółtka z jajek ubieramy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny i sok z połowy, następnie mocno schłodzone serki mascarpone i Almette. Dokładnie mieszamy i dosypujemy świeżych jagód. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 

Ciasto wyjmujemy z piekarnika kroimy na blaty i studzimy. Przekładamy gotowym kremem i dekorujemy melisą i świeżymi jagodami. 
Czas przygotowania 90 minut.


Clafoutis serowe z czereśniami - Marzeny D.


1/2 kg czereśni
3 jajka,
200 ml mleka,
1 serek Almette Fruit z Jagodą i Maliną
60 g stopionego masła + masło do wysmarowania formy,
100 g mąki,
60 g cukru,
cukier puder do posypania


Wypestkować umyte czereśnie, zasypać cukrem i na chwilę odstawić. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Jajka ubić mikserem z mąką, mlekiem i serkiem. Na koniec wlać stopione masło. Zalać masą owoce. Zapiekać w 190 stop. C około 40 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem i zajadać. Całkowity czas przygotowania to 60 minut.


Jeszcze raz gratuluje i do zobaczenia w sobotę! 

6 komentarzy: