czwartek, 16 lipca 2015

Torcik charlotte z kremem owocowym

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. 



Torcik charlotte z kremem owocowym

krem owocowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 180 g jogurtu greckiego light
  • 150 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin 
  • 100 g truskawek
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • opakowanie 200 g podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu)
  • owoce do dekoracji (maliny, czereśnie, truskawki, mięta lub melisa)



Boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć pionowo biszkoptami.

Śmietanę kremówkę ubić a na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone oraz jogurt, wszystkie dokładnie wymieszać. Owoce umyć, truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Razem z malinami dodać do masy i wymieszać. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do formy pomiędzy biszkopty i wstawić do lodówki na 2-3 (a nawet więcej) godziny, aż krem stężeje. 

Gotowy sernik wyjąć z lodówki i zdjąć ostrożnie obręcz. Wierzch udekorować owocami i listkami mięty lub melisy.  Można także dla dodatkowego efektu obwiązać tort wstążeczką.




4 komentarze:

  1. Wszystko to co lubię! :) Bomba kaloryczna, ale pewnie warto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędny! robi wrażenie :-) taki piękny, że aż żal jeść - je się oczami!
    pozdrawiam
    h_anka

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda to z tymi biszkoptami :)

    OdpowiedzUsuń