sobota, 4 lipca 2015

Tatar z łososia z kaparami

To banalny w swej prostocie przepis  na  przygotowanie tatara z łososia. Dodatki jakie wybierzecie zależą od waszego gustu i smaku, ja wybrałam klasycznie, czyli kapary, korniszony i koperek. Zawsze wychodzi pysznie. Polecam.



Tatar z łososia z kaparami
  • 150 g świeżego filetu łososia
  • szczypiorek
  • łyżka marynowanych kapar
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ogórek konserwowy
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek
  • maca



Najpierw bardzo drobno pokroić łososia w kosteczkę. Pozostałe składniki ogórek, cebulę i kapary, część koperku również drobno posiekać. Wszystko włożyć do miski i mieszamy. Dodać świeżo mielony pieprz, sok z cytryny, musztardę i ciut oliwy z oliwek. Wymieszać całość i wstawić do lodówki na około 30 min. Następnie za pomocą dwóch łyżek uformować małe porcje tatara, które położyć na kawałki macy. Posypać koperkiem, na każdy położyć po kaparze. 

2 komentarze:

  1. bardzo fajna przystaweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tatar, ale z łososia jeszcze nie próbowałam... Najwyższy czas nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń