Mohito z jagodami

Mohito to mój ulubiony drink, zresztą jeden z najpopularniejszych barowych drinków. A upalne lato sprzyja orzeźwiającym, kolorowym napojom takim jak ten. Cudownie jest móc się wieczorem schłodzić wypijając pyszne mohito. Ale dzisiaj przedstawiam wam inną jego wersję, którą znalazłam buszując po necie. Jest to mianowicie z jagodami i powiem wam ze to fajna odmiana. Polecam poeksperymentować. 


Mohito z jagodami
  • 1 szklanka jagód (trochę do dekoracji)
  • 1/2 szklanki białego rumu
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z 2 limonek
  • limonka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • woda gazowana
  • lód pokruszony (ja nie mam kruszarki wiec u mnie kostki w całości)



W shakerze wymieszać 2 łyżki jagód, cukier, miętę, sok z limonki, rum, energicznie wstrząsnąć. Do szklanki włożyć pozostałe jagody, dodać lód, ćwiartki limonki, wlać wodę mineralną do wysokości 2/3 szklanki, uzupełnić mieszaniną z shakera. Delikatnie wymieszać. Udekorować listkami mięty, kawałkami limonki i jagodami. 








2 komentarze:

  1. Uwielbiam jagody, więc mohito z nimi musi być świetne! :) Aż chyba jutro sobie takie robię... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, rum i jagody. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger