czwartek, 9 lipca 2015

Leczo warzywne z cukinii z chorizo

Szybka potrawka warzywna z dodatkiem naszej ulubionej wędliny czyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając wytapia się na paprykowy tłuszczyk, który świetnie sprawdzi się do smażenia warzyw i nada daniu lekko pikantny smak. Polecam.


Leczo warzywne z cukinii z chorizo
  • 1 duża cukinia
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g salami chorizo
  • 3 pomidory
  • pieprz świeżo mielony
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • zioła prowansalskie wg smaku
  • gałązka tymianku


Cebulę i czosnek drobno pokroić. Papryki i cukinię pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Salami pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię, włożyć plasterki chorizo, lekko wytopić, uzyskamy wtedy paprykowy tłuszcz do dalszego smażenia. Zdjąć  z patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz dodać cebule i czosnek, zrumienić. Po chwili dołożyć cukinię, pomidory, papryki i przyprawy (pieprz, sól, papryki słodką i ostrą, zioła, tymianek itp.). Dusić pod przykryciem ok 10 minut, na koniec dołożyć nasze chorizo. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo, muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo dla podniebienia :D Zapraszam Ciebie też do spróbowania mojej wersji :) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń