wtorek, 28 lipca 2015

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. 


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
  • 300 g fasolki żółtej szparagowej
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego woł-wp
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • oregano suszone ok 1-2 łyżeczek
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie do smaku ostra papryka lub kilka kropel tabasco


Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, włożyć do gotującej się osolonej wody. Gotować ok 10-12 minut. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebule zeszklić. Dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut. Gdy mięso się zetnie wlać passate lub przecier pomidorowy, wymieszać, dodać do smaku oregano, bazylię (świeże listki drobno posiekać), wymieszać. Można doprawić ostrą papryką lub tabasco, by sos miał wyraźniejszy smak. Na koniec do sosu włożyć fasolkę i wszystko razem wymieszać.






10 komentarzy:

  1. Całkiem jak makaron bolognesse:!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu raz, a jutro z ostatniej już chyba fasolki na świeżo w tym sezonie, powtórka - dzieki za smaczny pomysł wykorzystania fasolki,pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń