Plastry pomidorów w winegrecie

Dzisiaj przepis prosty szybki ale pyszny, to pomidory w winegrecie (Salade de tomates a l'huile ) wg Julii Child z książki Francuski Szef Kuchni. Po raz kolejny przekonałam się że minimum składników to maksimum smaku. Bo proste rzeczy są pyszne. 



Plastry pomidorów w winegrecie (Salade de tomates a l'huile) Julii Child

  • 2 jędrne duże pomidory np malinowe
  • natka pietruszki 
  • cebula dymka
  • bazylia
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sos winegret
sos vinaigrette/winegret: 

  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki octu winnego 
  • 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju 
  • świeżo zmielony pieprz


Przygotować sos można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.


Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na plastry. Talerz wysypać posiekaną natką i szalotką lub dymką. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów, posypać morską solą, pieprzem, ponownie posiekanymi ziołami, natką, dymką lub bazylią, a nawet koperkiem jak ktoś woli. Polać  wg wg smaku sosem winegret. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. 



4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger