Bratkartofle z jajkiem

Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu ale obecnie także.




Bratkartofle z jajkiem, czyli smażone ziemniaki z sadzonym jajkiem
  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej) albo tych które nam zostaną z dnia poprzedniego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kminku
  • zielona część cebuli dymki lub szczypior



Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę a czosnek na plasterki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, następnie plastry ziemniaków, smażymy na złoty kolor około 5 minut, ostrożnie mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Pomiędzy ziemniaki wbijamy jajka. Smażymy na średnim ogniu przez Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Pomiędzy ziemniaki wbijamy jajka. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną dymką lub szczypiorem. Podajemy z kwaśnym mlekiem.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger