środa, 13 maja 2015

Sznycel z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce

Maj to oznaka że pojawiły się szparagi i należy z nich korzystać do woli. Ja dzisiaj proponuje szybki obiad ze szparagami i jajkiem w koszulce, bo te dwie rzeczy się wprost kochają. Do tego sznycle z indyka dla mięsożerców i obiad gotowy. Porcja na 3 osoby.




Sznycel z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce
  • 3 kotlety z piersi indyka
  • 4 jajka
  • bułka tarta lub inna panierka np zmielone płatki owsiane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szparag zielonych (np po 3 na osobę)
  • masło
  • olej rzepakowy do smażenia
  • łyżka octu
  • koperek



Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur. Przyprawić solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę  i pieprzem. Odstawić na 1 h do lodówki.  Do miski wbić jedno jajko, do drugiej miski wsypać albo bułkę tartą albo zmielone np płatki owsiane. Kotlety dokładnie zapanierować kolejno w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej lub innej panierce. Rozgrzać patelnie z tłuszczem, usmażyć kotlety na rumiano z obu stron. 
Szparagi umyć, wytrzeć. Odciąć twarde końcówki.  Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć szparagi, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, smażyć je aż zmiękną, ok 6 minut. 
W międzyczasie przygotowujemy jajko w koszulce. Jajko wbijamy delikatnie do małej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. Do rondla, garnka (powinien być szeroki, by zmieściła się do niego miseczka z jajkiem) wlewamy wodę do ok 1/2 objętości rondla z łyżką octu winnego. Ocet przyspiesza ścinanie się białka. Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać zmniejszamy gaz do minimum i łyżką w wodzie robimy wolno kręcący się wir. Miseczkę z jajkiem przybliżamy nad samą powierzchnię wody wir i z jak najniższej wysokości wlewamy jajko do wodnego wiru. Białko wtedy powinno dokładnie obtoczyć żółtko,  jeśli się tak nie stanie można delikatnie łyżką podprowadzać białko do żółtka, aż się zetnie. Gdy białko z wierzchu się zetnie gotujemy jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu. Gotowe jajko wyciągnąć łyżką cedzakową. powinno wyglądać jak kulka mozzarelli. 
Na talerz układamy szparagi, na nie sznycla, a na górę jajko w koszulce. Posypujemy koperkiem i mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz